Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 05. 2013. 15:25 >> 15:25

ZA OPORAVAK PRIVREDE

Ivanović: Proizvodićemo duvan

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović poručio je da bi revitalizacija duvanske proizvodnje i gradnja nove fabrike koja bi radila na principu kompanije Plantaže, mogla, uz slične primjere, da doprinese oporavku i razvoju ukupne crnogorske privrede.

 

„Postoje područja u Crnoj Gori u kojima se nekada proizvodio kvalitetan duvan. Zbog toga nam je potrebna kompanija koja bi ga proizvodila, otkupljivala, koja bi sa proizvođačima pažljivo birala sjeme i uz adekvatnu tehnologiju obrade prerađivala i prodavala finalni proizvod«, objasnio je Ivanović.

On je dodao da je NDKP zamislio kao podgoričke Plantaže, odnosno kao firmu koja bi duvan otkupljivala od porodica i domaćinstava koje se time bave, ili su se nekad bavile.

Ministarstvo, prema njegovim riječima, prati sve što se dešava kada je riječ o tenderu za privatizaciju ili djelimičnu dokapitalizaciju NDKP kroz izgradnju fabrike, na koji se nedavno prijavio konzorcijum koji čine danilovgradska Partner kompani, užički Primat i budvanski Jaz Express.

Konzorcijum kompanija je ponudio da za 100 odsto akcija NDKP-a plati šest miliona eura. Ponuda predviđa i realizaciju obaveznog investicionog programa za gradnju fabrike od oko 9,42 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) u roku od 12 mjeseci i dodatnog investicionog programa u remont postojećih i kupovinu novih mašina, u iznosu od 1,5 miliona eura.

Ponuđač je predvidio Program zapošljavanja prema kojem bi bilo angažovano između 100 i 150 zaposlenih.

Ivanović je najavio da će u sektoru vinogradarstva ove godine biti zasađeno 500 hiljada kalemova loze.

„Dobra vijest je da će do kraja maja biti usađeno 250 hiljada kalemova, a radi sa o crnogorskim autohtonim sortama. Predstoji jesenja sadnja, tako da ćemo do kraja godine realizovati cilj koji predviđa 500 hiljada kalemova«, rekao je Ivanović.

 


On je najavio da će sljedeći korak biti realizacija projekta genetske karakterizacije crnogorskih sorti vinove loze, kako bi se dobilo nekoliko autohtonih, koje bi bile međunarodno priznate.

„Akcenat je na pravilima, procedurama i standardima. Ne želimo situacije u kojima se vino prodaje kao crnogorsko, a da je grožđe uvezeno. Ne želimo da se kupci i potrošači vjeruju da je to vino crnogorsko, a da ne vodi porijeklo od crnogorskih sorti“, naveo je Ivanović.

On je saopštio i da neće biti otkupa tržišnih viškova grožđa i vina, jer postoji princip koji je jednak za sve.

Predsjednik nacionalnog Udruženja vinogradara, Slobo Janković, kazao da su u sektoru vinogradarstva nadmašili prošlogodišnje rezultate, kao i da se trenutno radi na poboljšanju plasmana domaćeg vina i procedurama njegovog puštanja u promet.

 

Agencija MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније