Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 04. 2013. 17:00 >> 17:04

VEĆE KAZNE

Vlada: Oštrije protiv sive ekonomije

Predlog zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, koji je danas usvojila Vlada, sadrži norme koje predstavljaju važnu mjeru u procesu fiskalne konsolidacije u cilju sužavanja zone neformalne ekonomije, što uključuje i rigidniju kaznenu politiku.

Ministar finansija, Radoje Žugić kazao je, nakon sjednice Vlade, da se zakonom utvrđuje zabrana obavljanja neregistrovanih djelatnosti bez prethodne registracije.

„Zakonom se utvrđuje mogućnost poreskog organa da podaci o subjektu kontrole odnosno poreskom obvezniku mogu biti dostupni javnosti, kao i obaveze banaka da poreskom organu dostave podatke o transfernim plaćanjima“, rekao je Žugić.

Zakon, kako je naveo, utvrđuje obavezu preduzeća i preduzetnika da otvori račun kod nosioca platnog prometa, komercijalne banke da vode svoja sredstva na tom računu i obavljaju transferna plaćanja u korist i na teret jedino preko tog računa koji imaju kod svog nosioca platnog prometa.

„Nameće se i obaveza da preduzeća i preduzetnici definišu svoje blagajničke maksimume kod posebno specifičnih oblika poslovanja, kao i da blagajnički maksimum može biti i veći od nivoa predviđenog zakonom, ali uz odobrenje Poreske uprave“, objasnio je Žugić.

Sa tim u vezi je, kako je dodao, i obaveza preduzeća da uplaćuju svoje pazare i time legalno kanališu novčane tokove.

„Jedna od važnih normi je i obaveza da se vlasniku preduzeća ili preduzetniku i povezanim licima sa učešćem preko 30 odsto u situaciji kada je u stečaju ili likvidaciji, ne dozvoljava otvaranje nove firme ukoliko je neizmirena obaveza prema povjeriocima i nijesu izmirili poreske dugove“, precizirao je Žugić.

Prema njegovim riječima, takvima će se zabraniti otvaranje novih preduzeća do momenta namirenja tih obaveza.

„Zakon uređuje i ostale vidove plaćanja, kompenzaciju, cesiju, asignaciju, preuzimanje duga i potraživanja i na taj način uvodimo potpuniji red u fiskalnu i finansijsku oblast“, poručio je Žugić.

On je naveo da ranije nije bilo uređeno oglasno poslovanje, što se ovim zakonom mijenja.

„U ovom slučaju mediji koji prihvataju oglase su dužni da vode evidenciju o naručiocima oglasa i na taj način doprinose onome što kasnije slijedi, eksternoj kontroli i većoj poreskoj disciplini“, naveo je Žugić.

Organizatori kulturnih, zabavnih i sportskih aktivnosti su dužni da prijave prihode koje ostvare nerezidenti i, po tom osnovu, uplate poreske obaveze.

Žugić smatra da se sa tih desetak snažnih normi uspio osnažiti normativni okvir za potpuniju fiskalnu disciplinu, a osim toga u samom zakonu postoji rigidnija kaznena politika, čak do nivoa za podnošenje krivičnih prijava za određena kršenja zakona.

On je kazao da na sjednici Vlade danas nije razmatrana pozajmica radnicima Rudnika boksita, ali da je o tome bilo riječi na Vladinim komisijama u prethodni utorak.

Na pitanje da li je Vlada razmatrala predlog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte oko raskida privatizacionih ugovora, Žugić je odgovorio da se Vlada ozbiljno bavi time.

„To je proces koji traje i kojim se Vlada ozbiljno bavi“, poručio je Žugić i dodao da je sjednica u toku, nakon koje će biti više informacija.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније