Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

08. 05. 2024. 13:08 >> 13:08

PANELA DISKUSIJA

Decenijama ni država ni društvo nijesu iskreno radili na suočavanju sa zločinima

Građanska alijanasa je povodom Dana Evrope organizovala panel diskusiju "Suočavanje sa prošlošću iz novinarske perspektive", na kojoj su novinari ukazali na odnos medija i društva prema ratnim zločinima.

Novinar RTCG Sead Sadiković ističe da danas postoji mnogo medija koji se bave ovom temom i iznad su nivoa društva koje ne uspijeva da proprati potrebu za suočavanjem s prošlošću.

"Ovo što se sada dešava postavlja pitanje zašto nemamo kazne. Ne vjerujem da je dobronamjeran milje koji se stvara u medijskom prostoru i koji se stavlja u dva rova: za rezoluciju o genocidu u Srebrenici ili protiv. Mediji moraju biti protiv toga. Naš narod kad je rat u pitanju pokušava da opravda zločine pošto-poto. Svi znamo da u normalnom okolnostima da neko ide da nekome nešto otme, da ubije, javno mnjenje bi to osudilo bez dileme, a kad je u pitanju ratni zločin onda je tu zadrška", navodi Sadiković.

Dodaje da se radi o prikrivanju ratnih zločina koji bi zastrijevali da to nije s pravnog aspekta složeno djelo, pa u pravu ne zastarijevaju.

"Od prikrivanja ratnih zločina postoje interesi. Jedan prizemni, lukrativni. Tu ne pomišljam na NVO poput GA koja se bori da zaštiti interese društva, a znam one koje su puno uradile da se suočavamo s prošlošću", kazao je Sadiković.

Milan Žugić iz agencije Mina ocjenjuje da nikada u posljednjih 30-ak godina nije iskreno ni država ni društvo radilo da se suoči sa zločinima.

"Sve što je rađeno rađeno je zbog političkih poena. Neke su se teme otvarale samo uoči izbora ili bitnijih datuma. Ako želimo da se kao društvo na pravi način suočimo sa zločinima, moramo da počnemo od samog početka od osnovnih i srednjih škola da djecu upoznamo šta je rađeno. Dobijamo poene od međunarodne zajednice što ćemo da glasamo za rezoluciju, a koliko smo mi iskreni u tome da priznamo da je neko ubijen zato što je druge vjere", istakao je Žugić.

Novinar "Vijesti" Marko Mišić naglašava da su do danas mnoge stvari rasvjetljene, ali da li su sudski dovedene do kraja, to je pitanje.

"Šta je realno očekivati? Da li je nama država dala dovoljno snage i uvjerenja da vjerujemo da će procesi da se dovedu do kraja? Nije. Bilo je riječi o raznim političkim zloupotrebama, a mi nemamo jasnu državnu politiku koja će jasno da trasira put kojim treba da se ide, nego imamo politička nadgornjavanja", kazao je Mišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније