Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 03. 2024. 17:29 >> 17:29
Čitaj mi:

Socijalni savjet Crne Gore

Uskladiti zakone u pogledu granice za odlazak u penziju

Na četvrtoj redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Slobodan Mikavica, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, razmatrana je inicijativa za usklađivanje Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, kako bi oba zakona propisala da ista iznosi 67 godina.

Unija poslodavaca je, kako navode u saopštenju, pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima.

"Sadašnje rješenje propisuje da ukoliko praznik koji se praznuje dva dana pada u nedjelju, naredna dva dana su neradna, odnosno ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan. Unija poslovaca je predložila da se državni praznici praznuju na dane kada padaju i u trajanju propisanom zakonom. Ova inicijativa nije dobila podršku Savjeta", navode u saopštenju.

Na današnjoj sjednici sindikati su pozvali na otvaranje socijalnog dijaloga za povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta u realnom sektoru. Nakon diskusije, konstatovano je da za sada ne postoje svi potrebni preduslovi, te da je potrebno sačekati više informacija i detalja o Programu Evropa sad 2.

"Iako je Savjet, na bazi ranije Preporuke Socijalnog savjeta Crne Gore, trebalo da diskutuje o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, navedeno je odloženo na zahtjev člana Savjeta, ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja. O ovoj temi će se diskutovati na posebnoj tematskoj sjednici Savjeta. Ovim Izmjenama i dopunama uvela bi se dodatna izuzeća od zabrane obavljanja djelatnosti trgovine nedjeljom, tako da bi se trgovina na veliko i malo mogla obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decemba do 31. januara. Trgovci će biti u mogućnosti da obavljaju trgovinu u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedinice lokalne samouprave. U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvela bi se obaveza trgovca da omogući zaposlenom koji obavlja rad nedjeljnom da kao dan sedmičnog odmora korisiti prvu narednu subotu, u skladu sa opštim propisima o radu", navode u saopštenju sa sjednice Socijalnog savjeta.

Razmatrana je inicijativa za usklađivanje Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, kako bi oba zakona propisala da ista iznosi 67 godina.

Unija poslodavaca je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima. Sadašnje rješenje propisuje da ukoliko praznik koji se praznuje dva dana pada u nedelju, naredna dva dana su neradna, odnosno ukoliko je drugi praznični dan nedelja, neradni je prvi naredni dan. Unija poslovaca je predložila da se državni praznici praznuju na dane kada padaju i u trajanju propisanom zakonom. Ova inicijativa nije dobila podršku Savjeta.

Sindikati su pozvali na otvaranje socijalnog dijaloga za povećanje obračunske vrijednosti koeficjenta u realnom sektoru. Nakon diskusije, konstatovano je da za sada ne postoje svi potrebni preduslovi, te da je potrebno sačekati više informacija i detalja o Programu Evropa sad 2.0.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније