Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

11. 04. 2024. 16:45 >> 16:45
Čitaj mi:

SARADNJA UPCG I MONSTATA

Pouzdani statistički podaci od suštinskog značaja za razvoje ekonomije

U prostorijama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan je sastanak generalne sekretarke UPCG Suzane Radulović i direktora Uprave za statistiku (Monstat) Miroslava Pejovića, na kojem je dogovoreno da okvir dalje saradnje ove dvije institucije bude Memorandum koji će uskoro biti potpisan.

Tokom sastanka, kako navode u saopštenju, razgovarano je o važnosti svakog pojedinačnog privrednog subjekta i njihovim rezultatima u cilju kontinuiranog praćenja ekonomskih pokazatelja i trendova, kao jedine mjere koja može obezbijediti prikaz realnog stanja i dati tačan uvid u rast i razvoj naše ekonomije.

"Takav pristup naročito se očekuje od kreatora politika, planova, strateških i drugih dokumenata koji se u tim procesima moraju voditi zvaničnim statističkim podacima. Međutim, u praksi se dešava da, usljed nedostatka ili nepotpunosti podataka, nastaju neprecizne analize koje mugu uticati na donošenje pogresnih odluke. Ocijenjeno je da su tačni i pouzdani statistički podaci od suštinskog značaja za dobijanje realne slike o ekonomskim trendovima, kretanjima i potrebama, kako bi se mogle planirati odluke, mjere i politike kojima se utiče na sve aspekte društva i privrede. Takođe, učesnici su govorili i o brojnim problemima u poslovanju privrednika, ističući brojne biznis barijere i administrativna opterećenja", navode u Uniji poslodavaca.

Razgovaralo se i o aktuelnom procesu digitalizacije javne uprave i potrebi uvezivanja svih registara u sistemu i njihovom pristupu za potrebe Monstat-a.

Nakon konstruktivne diskusije, učesnici su najavili spremnost da u daljoj komunikaciji preciziraju detalje budućih zajedničkih aktivnosti koje će UPCG i Monstat realizovati u vidu edukativnih tribina i informativnih događaja za privrednike.

Ispred Monstat-a, događaju je prisustvovala pomoćnica direktora za Sektor makroekonomske statistike, nacionalnih računa i cijena Branka Šušić-Radovanović, dok su učesnici ispred UPCG bili presjednik Skupštine Slaviša Šćekić, član Izvršnog odbora Danko Obradović, kao i Marina Jovanović, savjetnica za marketing i edukaciju i članica Savjeta Monstat-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније