Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ J.M./O.Z. ]

08. 03. 2024. 12:07 >> 14:33
5

"DRUŠTVO BEZ DISKRIMINACIJE"

Osmomartovski marš: Vrijeme je za rodnu pravdu

Veliki broj građana, predstavnika Glavnog grada, partija, nevladinih organizacija i istaknutih ličnosti iz kulture okupio se na podgoričkom Trgu nezavisnosti i krenuo u Osmomartovski marš, pod sloganom "Vrijeme je za pravdu", koji organizuje Centar za ženska prava (CŽP). Sa skupa je poručeno da je vrijeme za za društvo koje ne diskriminiše, ne marginalizuje i ne minimalizuje.

Anita Stjepčević iz Centra za ženska prava kazala je da nas 2024. godine okuplja glasni povik da je vrijeme za pravdu. Okupljeni nose transparente: Otpor mizoginiji, Vrijeme je za istinu, Vrijeme je za humanost, 50 godina putevi utabani SLOBODU BIRAMO. 

"Da je vrijeme za rodnu pravdu, za globalnu rodnu pravdu koja stoji naspram svih hijerarhija, moći, ugnjetavanja i eksploatacije od kojih decenijama stradaju žene i deca širom sveta. I kada kažemo da je vrijeme za pravdu, mislimo na to da je vrijeme za društvo koje ne diskriminiše, ne marginalizuje i ne minimalizuje", kazala je ona.

Likovna umjetnica Tanja Markuš kazala je da se generacijama bore za zakone koji će suzbiti i kazniti diskriminaciju.

"Pitam se da li su velike riječi izgubile svoj smisao sada kada krase govore mnogih koji ih suprotno tumače", rekla je Markuš.

Markuš je rekla da danas odjekuju glasovi koji su se kroz istoriju suprotstavili nepravdama, ali i oni koje je nepravda utišala.

„Zimritin glas, Šejlin glas, Edisin, Brankin, Ivanin, glasovi 15 žena koje smo izgubili u samo proteklih pet godinama“, istakla je Markuš.

 

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić napomenula je da se ne smije zaboraviti da u našem društvu ima žena koje se suočavaju sa izazovima i koje se ne doživljavaju kao žene.

"Naša snaga, otpornost i ljubav ne smiju biti umanjene usljed strahova i nerazumijevanja društva", poručila je ona.

Aktivistkinja i studentkinja Sara Jovanović kazala je da bi voljela da pravdu može da vidi.

"Da je opipam i da čujem kako diše, jer bih onda možda uspjela da razumijem zašto nam je postala strana. I shvatila sam kako je sasvim prirodno postalo da razumijem šta je nepravda, ali da ne razumijem šta je pravda. Ali ajde, pokušavam. Pravda je ljudsko pitanje, ljudsko pravo. Pravda je za mene sloboda, dizanje glasa, borba, solidarnost. Pravda nam svima mora biti potreba, pravda nam svima mora biti dostupna. Moramo je vidjeti i osjetiti. Pravda je glas, naš glas. A naš glas je glas svih onih žena koje danas nisu sa nama, a kojima mnogo dugujemo. Pravda je glas, naš glas. A naš glas se mora čuti. Vrijeme je za pravdu", poručila je Jovanović.

Iz CŽP su ranije saopštili su da će na maršu učestvovati aktivisti za prava žena i svi koji podržavaju pravdu i ravnopravnost.

Učesnici marša prošli su ulicom Slobode, bulevarom Petra Cetinjskog, do mosta Blaža Jovanovića, a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom do Trga nezavisnosti.

Iz CŽP su rekli da su se generacije žena borile i nastavljaju da se bore za zakone koji bi trebalo da kazne i suzbiju neravnopravnost i diskriminaciju i, prije svega, zaštite osnovno pravo na život.

„Marširamo složno ka budućnosti u kojoj je pravda dostupna svima, ka svijetu u kojem ne sanjamo, već živimo ravnopravnost“, naveli su iz CŽP.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније