Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović [ TVCG ]

17. 01. 2024. 15:04 >> 15:04

VAKCINE NEMA

Širenje afričke kuge prevenirati podizanjem mjera bezbjednosti na naviši nivo

U Crnoj Gori još nema prijavljenih slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja. Farmeri u međuvremenu preduzimaju sve mjere zaštite, što su preporuke nadležnih, ali i savjet stručnjaka iz regiona, gdje je afrička kuga trenutno pod kontrolom. Širenje bolesti se, kažu naši susjedi, može zaustaviti jedino podizanjem mjera bezbjednosti na najviši nivo.

Na području lovišta Bratogošt u Nikšiću, gdje su nađene divlje svinje zaražene afričkom kugom, zabranjen je lov narednih 60 dana. Lovci koji su našli ove uginule životinje primjećuju da divljih svinja ima manje nego sto je uobičajeno.

"Na nekim terenima ima manje divlje svinje, pretpostavka je da se ova bolest vjerovatno ranije pojavila na našim terenima ali je bilo nemoguće zbog nepristupačnosti terena naći uginule životinje", kazao je Blagoje Mrkajić predsjednik Lovačkog društva "Bratogošt".

Opasnost od bolesti koja je fatalna za svinje ozbiljno su shvatili uzgajivači, pa se preduzimaju sve preporučene mjere zaštite.

"Te farme su sve ograđene, postavljene barijere, zaštite sve po preporuči inspekcija ljudi koji drže par komada neki jesu neki nisu ali ovo je momenat kada treba da preduzmu sve te mjere", kazao je predsjednik Udruženja proizvođača svinja Luka Ivanović.

To im savjetuju i kolege iz Srbije. Pošto vakcine nema jedina odbrana je u zaštiti.

Afrička kuga je kod susjeda u zatišju iako je stradalo nekoliko većih farmi.

"Jedino što mogu da preporučim da se sigurnosne mjere podignu na najveći mogući nivo. Spoljnu ogradu oko farme, opasnost mogu da izazovu divlje svinje. Lovci da obrate pažnju, virus opstaje i u termički obrađenom mesu", istakao je direktor farme svinja u Srbiji Oliver Stanković.

U ovom trenutku najbitnije je da se zaustavi širenje bolesti, saglasni su u Upravi za bezbjednost hrane a presudan je ljudski faktor.

"Tako da postoji i dežurni broj uprave za veterinarstvo. Ja ću ga sada izdiktirati,to je 067-666-632, na koji svi mogu prijaviti ukoliko su pronašli uginulu divlju svinju", kazao je Milan Rogošić.

Podsjećamo da za svaku informaciju o uginulim divljim svinjama, osobi koja to prijavi slijedi nagrada od 40 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније