Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

24. 01. 2024. 17:46 >> 17:46
Čitaj mi:

VLADIN PLAN ZA AFRIČKU KUGU

Spriječiti širenje bolesti, za svaku uginulu svinju nadoknada

Vlada je danas donijela Krizni plan za afričku kugu svinja, u cilju smanjivanja rizika i opasnosti od pojave tog oboljenja kod domaćih i divljih svinja.

Kako je saopšteno iz Vlade, donijet je Plan čiji je cilj sprečavanje unosa virusa afričke kuge svinja i stvaranje uslova za nesmetan promet svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

"Krizni plan će omogućiti efikasno sprovođenje propisanih mjera, brzu i koordinisanu mobilizaciju svih predviđenih resursa, čime će se spriječiti širenje bolesti i smanjiti negativne posljedice koje utiču na razvoj stočarstva i proizvodnju bezbjedne hrane", kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su istakli da će suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u slučaju pojave bolesti koja ima razmjere epizootije sprovoditi državni organi, organizacije i veterinarska služba preko Operativnog štaba, odnosno opštinskih timova koji se formiraju na lokalnom nivou na način utvrđen planom.

"Planom je predviđeno da se u slučaju izbijanja bolesti primjenjuju striktne mjere: usmrćivanje svih oboljelih svinja na gazdinstvu, određivanje zaraženog i ugroženog područja sa vrlo rigoroznim mjerama poput zabrane kretanja i prometa životinja i proizvoda životinjskog porijekla van ovih područja najmanje 45 dana, dezinfekcija, dezinsekcija, kontrola kretanja ljudi i vozila i druge mjere", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je propisano da vlasniku svinja koje su uginule ili koje su usmrćene zbog sprovođenja naređenih mjera, kao i za stvari i sirovine koje su oštećene ili uništene tom prilikom, pripada naknada štete u visini tržišne vrijednosti u trenutku izvršenja mjere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније