Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

16. 01. 2024. 09:13 >> 09:15

ROGOŠIĆ

"Smrtnost životinja od afričke kuge 100%, čovjek značajan faktor širenja zaraze"

Bolest afričke kuge svinja zasad se nije prenijela ni na jednu domaću životinju, što ne znači da neće, kažu iz Ministarstva i pozivaju farmere na oprez. Smrtnost životinja je skoro 100 posto, a čovjek može biti značajan faktor širenja bolesti, kazao je Milan Rogošić iz Uprave za bezbjednost hrane. Apelovao je na građane da toj Upravi jave ukoliko pronađu uginulu divlju svinju.

"Od ove bolesti oboljevaju klinički i simptomatski domaće svinje i divlje evropske svinje. I kada se pojavi kod njih, odnosno kada obole, smrtnost je gotovo do 100%. Dakle, uginu sve oboljele životinje”, kazao je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Objasnio je da ljudi ne obolijevaju od ovog virusa, ali da meso oboljelih životinja nije podobno ljudskoj konzumaciji.

“Dakle, čovjek može biti značajan faktor širenja bolesti, da li će virus donijeti na garderobi, na obući, na opremi, na svom vozilu, ali čovjek koji, da kažemo, funkcioniše ili sprovodi određene aktivnosti u zaraženom području, znajući ili ne znajući da je to zaraženo područje, ali je sa nedovoljnom opreznošću, može biti zaista veliki factor”, kazao je on.

On je naglasio da se protiv bolesti bore I institucije I građani, te da postoji broj za prijavu.

“Dakle, sada kada je bolest već kod divljih svinja pronađena, nama je važno da tu što više usporimo širenje, ispriječimo nastavljanje neke veće epidemije, tako da postoji i dežurni broj uprave za veterinarstvo. Ja ću ga sada izdiktirati, to je 067-666-632, na koji svi mogu prijaviti ukoliko su pronašli uginulu divlju svinju, jer u ovoj situaciji zaista svaka uginula životinja jeste sumnja i velika je vjerovatnoća da jeste i potvrda same bolesti”, kaže veterinar.

Taj leš je, po njegovim riječima, neophodno što prije ukloniti, što prije dezinfikovati samu površinu na kojoj je nađen, kako bismo  izvore zaraze uspješno sanirali i kako bismo se ispriječili prenošenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније