Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Капа [ TVCG ]

11. 06. 2023. 07:07 >> 07:07

VIŠEGODIŠNjI PROBLEM

Vrtići prebukirani, djecu će preusmjeravati u druge vaspitne jedinice

Prebukiranost je najveći višedecenijski problem državnih vrtića.... Zbog toga negoduju i roditelji, ali i uprave vrtića... U javnoj predškolskoj ustanovi Đina Vrbica problem će pokušati da riješe tako što će upis vršiti do popunjenja prostornih kapaciteta, nakon čega će preostalu djecu usmjeriti na druge vaspitne jedinice. Poručuju da će svi dobiti mjesto, iako možda ne ono koje su željeli.

Državne vrtiće u Podgorici, na godišnjem nivou, upiše blizu 10.000 djece. Problem prebukiranosti, najveća predškolska ustanova u Glavnom gradu - Đina Vrbica, riješiće promjenom upisne politike. Naime upis nove djece vršiće se do popunjenja prostornih kapaciteta, nakon čega će ih usmjeravati na druge vaspitne jedinice.

"To se odnosi na djecu koja se prvi put upisuju u našu ustanovi i koja su bila ispisana u prethodnom periodu. U grupama u kojima sad imamo značajan broj dolazeće djece neće biti moguće izvršiti upis, ali ne znači da neće biti upisana... možda samo neće biti upisana u vaspitnu jedinicu koju su roditelji naveli prilikom upisa i prijave", kazala je Dragana Bijelić-Prenkić, JPU “Đina Vrbica”.

Prilikom preusmjeravanja vrtić se neće voditi mjestom stanovanja djeteta, objašnjava naša sagovornica.

"Gledaćemo da u grupama koje imaju manje djece u nekom drugom objektu da tamo preusmjerimo djecu i da popunjenost bude ista", kazala je ona.

Tako će vrtić Đina Vrbica ispoštovati preporuku Ministarstva prosvjete da sva djeca budu upisana. Ipak, svjesni su u Ministarstvu da norma od maksimalno 26 djece u jednoj grupi, nije primjenljiva u praksi.

"Što se tiče normi mi u ovom trenutku ne možemo ispoštovati i ispratiti. Imamo djecu koja se upisuju s posebnim potrebama i djecu stranaca koja pridolaze. Naša kampanja je da svi budu upisani naročito djeca od 3 do 6 godine...Tako da vodimo računa da broj one djece koja pohađaju vaspitne grupe bude optimalan", kazala je Aleksandra Kuč iz Ministarstva prosvjete.

A roditelji djecu mogu da upišu elektornskim putem na web adresi www.upisi.edu.mehttp://www.upisi.edu.me/.

"Potreban je samo unos matičnog broja djeteta, svi ostali podaci koji su neophodni se povezuju GSB sistemom koje je implementirao MJU ne treba vam izvod iz matične knjige rođenih ili bilo kakve druge potvrde", kazao je Dušan Polović Ministarstvo javne uprave.

Rok zaprijave je 15. jun, nakon čega će grupe biti formirane. A cijena vrtića za sve upisane iznosiće 50eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније