Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј. [ Roditelji.me ]

26. 11. 2023. 12:40 >> 12:40

DANILOVGRAD

Roditelji ukazali na probleme prebukiranosti vrtića i manjka pedijatara

Velike vrtićke grupe, sa preko 50 djece, koje borave u prostorijama neadekvatnim za toliki broj mališana, su najčešće primjedbe roditelja iz Danilovgrada. Taj problem bi bio riješen proširivanjem kapaciteta prostorija predškolskih ustanova ili većim brojem vrtićkih grupa.

Osim u obrazovanju, postoje nedostaci u zdravstvu, a odnose se, prije svega, na manjak pedijatara (kao što je slučaj u većini crnogorskih opština) jer u danilovgradskoj opštini ordinira samo jedan pedijatar koji radi u jutarnjim satima. Bez obzira na to, nisu velike liste čekanja, kažu roditelji, i to iz razloga što se veliki broj roditelja odluči da zadovolji potrebe djece u privatnim klinikama kako bi izbjegli čekanje.

Kada govorimo o besplatnim sadržajima za djecu, roditelji su optimistični jer se povećava broj dešavanja u odnosu na raniji period, ali smatraju da i dalje treba raditi na obezbjeđivanju stalnih sadržaja. Roditelji su nezadovoljni što u ovoj opštini postoje samo dva mala dječija igrališta na otvorenom.

Ove zaključke ekipa Porodičnog karavana prenosi nakon razgovora sa roditeljima koji su u subotu, 25. novembra posjetili mini porodični događaj u Danilovgradu.

Iako su vremenski uslovi bili nepovoljni, to nije spriječilo popularnu „ekipu na točkovima“ da još jednom napravi ugođaj za djecu sastavljen od niza stimulativnih aktivnosti namijenjenih predškolcima i mlađim školarcima.

U ime Opštine Danilovgrad događaj je otvorila potpredsjednica Marija Radonjić Ćupić, koja je ukazala na napore koje lokalna samouprava ulaže da osnaži djecu i mlade, smatrajući ih potencijalom i najvažnijim resursom društva.

Radonjić Ćupić je istakla da Opština obezbjeđuje naknade za novorođenčad, u iznosu od 200 eura.

„Najviše vodimo računa o obrazovanju i mladima u školstvu. Opština svake godine, to je neka tradicija koju nismo, niti želimo prekidati, nagrađuje najbolje učenike, najbolje đake Gimnazije stipendiramo, najbolje studente takođe, taj iznos planiramo povećati“, poručila je Ćupić i navela da je obrazovanje prioritet za mlade, uz sport i ostale aktivnosti.

Podrška obrazovanju odražava se i kroz pomoć školama i vrtiću. Ove godine je to bilo u vidu obezbjeđivanja tehničkih sredstava za rad. U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih otvoren je Omladinski centar u Danilovgradu u kojem sprovode aktivnosti za mlade. Podrška Opštine djeci i mladima sa smetanjama u razvoju sprovodi se kroz podršku radu NVO „Rastimo zajedno“ iz Danilovgrada koja organizuje veliki broj sadržaja i aktivnosti.

Kao primjer dobre prakse roditelji su naveli aktivnosti Centra za kulturu Danilovgrad koji svake subote ogranizuje besplatne projekcije crtanih filmova za djecu. Osim njih, Danilovgradu nedostaju, saglasni su roditelji, sadržaji koji su značajni za razvoj i stimulaciju djece te proces socijalizacije, a koji su besplatni.

Još jedan problem koji su roditelji istakli odnosi se na preveliki broj pasa lutalica u ovom gradu, kojima se niko ne bavi. Roditelji su zabrinuti za bezbijednost djece s obzirom na to da nezbrinuti psi nerijetko borave u školskim dvorištima, igralištima, trgu, odnosno svim mjestima na kojima borave djeca.

O nezadovoljsvu roditelja govori i nedavno održani protest grupe roditelja djece koja pohađaju osnovnu školu „Vuko Jovović“.

Nedovoljan broj stručnih radnika je izazov koji opština Danilovgrad dijeli sa većinom crnogorskih opština. Odnedavno radi jedan logoped u vrtiću, a sva djeca koja nijesu korisnici Dnevnog centra usmjerena su na Centar za autizam u Podgorici.

Događaju je pristustvovala i doktorica Marijana Mandić iz Doma zdravlja Danilovgrad. Ona je ukazala na važnost ranog razvoja, ističući da su djeca potencijal u koji treba konstantno da ulažu roditelji i društvo.

Mandić je govorila o važnosti fizičke aktivnosti za djecu i uticaju koji ekrani imaju na razvoj, navodeći da do treće godine djecu ne bi trebalo izlagati ekranima.

„Mozak je naš organ preživljavanja i mozak je nešto što nas razlikuje od svih ostalih vrsta. Dosada razvija mozak. Djeca se razvijaju u pokretu, u igri. Svi ti elektronski sadržaji, sve te nove tehnologije mogu da unaprijede djecu do određene granice, ali ako se uključuju previše rano, ako je to vremenski previše zastupljeno, samo usporavamo razvoj djece. Roditelji trebaju biti podrška djeci, dajući im slobodu da mogu samostalno da se razvijaju kako bi dobili psihički stabilne odrasle osobe koje će biti srećne u svojoj koži. Ishrana i fizička aktivnost su važne stvari dječijeg razvoja oko koga ne bi trebalo biti kompromisa sa djecom, već roditelji donose odluku sa ciljem najboljeg interesa djeteta“, zaključila je Mandić.

Doktori Instituta za javno zdravlje su, kao i do sada, bili na raspolaganju za roditeljska pitanja i nedoumice, ali i prenijeli najvažnije stavove struke.

Specijalista higijene, dr Zorica Đorđević govorila je o važnosti pravilne ishrane.

„Potrebno je na ovom polju raditi od najranijeg perioda, odnosno krenuti od dojenja, pravilnog uvođenja svih namirnica po kalendaru i dobu sa svojim izabranim pedijatrom, kasnije i kroz uvođenje drugih namirnica, kroz pravilnu ishranu u predškolskom uzrastu i tinejdžerskim danima“, navodi Đorđević.

Osim toga, doktorica Đorđević je ukazala na to koliko i zašto je važna podrška mamama i budućim mamama: „Jako je važno da pružimo podršku mamama. Zašto mamama? I Svjetska zdravstvena organizacija stavlja u fokus ženu, majku. Zašto? Od njene pravilne ishrane zavisi razvoj trudnoće, zavisi posle i kakav će biti porođaj i taj prvi, najznačajniji potencijal bebe. Od podrške mami zavisi kako će ići dojenje, kako ćemo uvoditi i da li će ta ishrana u ranom pediodu biti kako treba. Od podrške mami zavisi to kakve će ona navike imati, da li će uspjeti da te navike usadi bebi i kasnije tom malom biću“.

Specijalista epidemiologije, doktor Marijan Bakić ukazao je na važnost vakcinacije, te pozvao roditelje da slobodno ukažu na sve nejasnoće i nedoumice, kako bi zajedno razgovarali o njima.

„Imunizacija predstavlja jednu od najvažnijih javno-zdravstvenih intervencija, a same vakcine su jedno od najvećih otkrića u medicini. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, vakcine u svijetu godišnje spašavaju milione života. Drugim riječima, vakcinacija je nezamjenjiva u zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti“, istakao je doktor Bakić.

Događaj u Danilovgradu organizovan je uz podršku Opštine Danilovgrad koja je obezbijedila neophodnu tehničku podršku u procesu planiranja i realizacije događaja.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj aktivnosti koje se sprovode je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

U toku Porodičnog karavana, koji od septembra obilazi crnogorske gradove, realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namijenjena djeci.

U okviru Porodičnog karavana je organizovan i dvosatni program za najmlađe za koji su bili zaduženi Rent a party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji.

Porodični karavan završava obilazak crnogorskih opština naredne subote, 2. decembra, kada će boraviti u Glavnom gradu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније