Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

30. 04. 2024. 10:45 >> 10:52
Čitaj mi:

MILAŠEVIĆ

Kod muškaraca najčešći rak pluća, kod žena grlića materice

U Crnoj Gori je najučestaliji karcinom pluća kod muškaraca i grlića materice kod žena, a podaci pokazuju da imamo 1.600 smrtnih slučajeva od ove opake bolesti. To je u Jutarnjem programu na Televiziji Crne Gore kazao onkolog u KCCG Nikola Milašević.

Milašević koji dolazi iz Udruženja medikalnih onkologa a to je prvo strukovno udruženje u Crnoj Gori čiji je cilj da promovišu zdrave stilove života, kako bi se smanjili faktori rizika od dobijanja raka - pušenje, alkohol, nezdrava hrana, stres, smanjena fizička aktivnost.

Problem je što nemamo ažurirane podatke već su posljednji rađeni u 2013. godini, a ažurirani su 2018. godine.

Međutim, prema Milaševićevim riječima, podaci SZO pokazuju da imamo 2.800 novooboljeli od raka na godišnjem nivou, 1. 600 smrtnih slučajeva od malignih bolesti i skoro 8.000 onih kojji se liječe od te bolesti.

"Nedosatatk podataka je veliki problem jer bez toga ne možete da procijenite sekundarndu prevenciju, skrining program i nacionalni plan kako bi propračunali koliko nam novca treba u narednom periodu. Ono što jeste bitno je da mi sami na Klinici za onkologiju vidimo ogroman broj pacijenata i pregleda iz godine u godinu. Imali smo oko 18.000 pacijenata koji dođu da se pregledaju godišnje kada smo prije 14 godina počeli da radimo, a sad samo za medikalnu onkologiju imamo 30.000 pregleda godišnje", navodi Milašević.

U Crnoj Gori, kako je rekao, imamo inovativnu terapiju za liječenje pacijenata od najteže bolesti.

"Primjena ljekova je jasno regulisana, brzinom pregleda smo zadovoljni, čekanje na pregled je svega nekoliko dana i na zračenje se čeka samo nekoliko dana a ako pogledate zapadne zdravstvene sisteme ne možete naći da se tako brzo dobije usluga. Inovativna terapija je napravila bum jer se radi o kvalitetnoj terapiji koja daje nadu u bolji kvalitet života", istakao je Milašević.

Nekada je kaže "melanom bio smrtna osuda, a sada pola pacijenata koji imaju tu bolest žive posle pet godina".

"Kada je u pitanju prihvatanje terapije moram reći da se pacijenti informišu i rado primaju novu terapiju", kazao je Milašević.

Kazao je da rade na decentralizaciji kako bi pacijenti u svojim opštinama mogli da prime terapiju što im je posebno važno jer ne moraju da putuju do Podgorice i da gube vrijeme na to, što ih, ističe, dodatno umara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније