Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG ]

12. 01. 2021. 10:43 >> 13:01
6

UNIŠTEN PLASTENIK

Snijeg sav trud bjelopoljske porodice sravnio sa zemljom

Snijeg je nanio veliku štetu u Čeoču kod Bijelog Polja, selu poznatom po izvoru Mineralne vode Rada, a od prije nekoliko godina i proizvodnji malina. Pod plastenikom od 28 ari Vuka Radovića, koji urušio vlažni snijeg i ledena kiša, polomljen je mladi zasad maline koji je u martu trebalo da da prvi rod.

Vlažan snijeg i ledena kiša, proteklih dana donijeli su bjelopoljskim domaćinima velike glavobolje, najveću štetu nanijeli su  domaćinstvu Vuka Radovića u selu Čeoče, koji se prije četiri godine, nakon što je  napustio državni posao, posvetio povrtarstvu mahom u plastenicima. Pod plastenikom od 2 800 kvadrata Radovići su ljetos posadili maline koje su u martu trebale da daju prvi rod, nažalost težak snijeg je praktično sav trud i ulaganja sravnio sa zemljom.

Kiša koja je kasno poslijepodne i tokom noći prerasla u ledene kapljice i snijeg sve je opustošila za nekoliko sati i napravila ogromnu materijalnu štetu.

“Teško je bilo sučiti se sa prizorom koji sam vidio,sjetio sam se tada narodne izreke da je najvažnije kada je familija dobro te da zdrav čovjek sve može nadomjestiti. Osjetio sam da u meni jača vjera da započeto moram završiti te da neću odustati od projekta koji je bio za ponos ne samo prodici Radović”, priča Vuk.

Dodajući da još nema odgovor kako će sve oštećeno “podići na noge”, jer sanacija plastenika zahtijeva vrijeme i nova ulaganja, podsjećajući da ga je izgranja, sada već urušenog plastenika koštala 90 000 eura, za koji se kreditno zadužio.

“Neću žaliti trud, kao što, uostalom, to nijesam ni do sada činio, da ponovo podignem plastenik i ostvarim zacrtani plan, da potvrdim da je i u ovim krajevima moguća ozbiljna i konkurentna proizvodnja hrane, naročito organske  u čemu je budućnost od koje ne odustajem”, čvrst je u odluci Vuk.

Radović kaže da su oštećeni i dovodi za vodu, te prskalice I same maline ušta  su se  uvjerili i vještaci Osnovnog suda u Bijelom Polju, te predstavnici opštine  koji su izašli na lice mjesta radi utvrđivanja dokaza.

Novonastali problem usložnjava i njihov bezuspješan pokušaj  da u ranijem periodu  osiguraju svoj biznis.

“Na naš zahtjev za osiguranje Osiguravajuća kuća “Zoil Lovćen” odgovorila je negativno tako da nažalost nijesmo uspjeli osigurati ovaj dio našeg biznisa, premda smo u proteklih nekoliko godina, kod njih, redovno osiguravali zasade maline na otvorenom na više od 2,5 hektara”, ističe Radović.

Radovići očekuju da će naići na razumijevanje resornog ministarstva i opštine, te da će otuda stići pomoć u saniranju štete, podsjećajući da od njihovog biznisa živi I veliki broj porodica koje tokom godine rade na raznim poslovima na njihovim malinjacima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније