Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

02. 08. 2018. 07:00 >> 10:18
17

RASTODER VJERUJE

Skenderbeg idealna tačka pomirenja u CG

Najavljeno postavljanje spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu u Ulcinju otvorilo je u političkim krugovima pitanje porijekla albanskog junaka. I dok jedni tvrde da je Srbin, a drugi da je Albanac, istoričar Šerbo Rastoder kaže za Javni servis da je Skenderbeg spojio one koje rijetko spaja.

 

Ljiljana Đurašković iz Demokratskog fronta (DF) ponavlja da je Skenderbeg "rođeni Srbin, od oca Jovana i majke Vojislavke, od čuvenog roda Brankovića".

"Njegovo pravo ime je Đurađ Kastriotić", kaže Đurašković, koja je istovremeno pozdravila je podizanje spomenika Skenderbegu koji će, kako je ocijenila, "obogatiti inače veliku kulturno-istorijsku baštinu grada Ulcinja". 

Prvi čovjek ulcinjske opštine, Ljoro Nrekić, kaže da su procjene da će spomenik biti postavljen do kraja godine.

"Neki misle da je njihov, neki misle da je njihov, istorija kaže nešto drugo", poručuje Nrekić.

Istoričar Šerbo Rastoder je jasan kako nauka gleda na Skenderbega.

"Ono što je bitno je da je Skenderbeg albanski nacionalni junak i da je on dio nacionalnog mita Albanije. Ta naknadna spekulacija oko krvnih zrnaca njegovog porijekla nema nikakve veze iz razloga što on pripada jednoj kulturi koja ga kao takvog baštini", kaže Rastoder.

On kaže da želi da vjeruje da svi iskreno podržavaju podizanje spomenika.

"To je idealna opcija. Ako je Skenderbeg Srbin, a istovremeno i Albanac, a ima porijeklo Crnojevića, onda je on idealan spoj povezivanja različitosti kultura i pomirenja u Crnoj Gori", poručuje Rastoder.

Sa druge strane, on problematizuje pitanje podizanja spomenika nekome ko nema veze sa Ulcinjom.

"Zaista jedna istorijska ličnost prve polovine petnaestog vijeka evropskih razmjera, ali ja nisam siguran da je to ličnost koja ima neke neposredne veze sa Ulcinjom. Skenderbeg se svugdje potpisuje kao gospodar Albanije", rekao je Rastoder.

Prilog: Nemanja Živaljević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније