Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio CG/Đeka Đonaj ]

09. 05. 2022. 11:11 >> 11:13
1

U ULCINJU

Otvorena izložba portreta Skenderbega

Povodom 617 godina od rođenja albanskog heroja Đerđa Katrioti-Skenderbega, u Umjetničkoj galeriji Kulturnog centra u Ulcinju otvorena je izložba portreta Skenderbega tokom vjekova od 1455-2022. godine.

Kroz 65 djela evropskih i albanskih umjetnika naslikanih tokom vjekova, ponovo se stvara i odvija život i djelo Skenderbega. Umjetnici su portretisali njegovu figuru koristeći različite materijale, od papira do polimera. Ovu izložbu čine i rukopisi, karte, gravure, litografije, slike, skulpture, mozaici, novčići, medalje i poštanske marke.

Kabinet premijera Kosova je 2018. godine objavio monografiju Portreti Skenderbega kroz vjekove profesora Ljuana Tashija povodom 550 godina od Skenderbegove smrti.

Tashi je rekao da izložba, koja je rezultat njegove knjige objavljene prije četiri godine, ima za cilj da vrati patriotski osjećaj mladih - koji su, prema njegovim riječima, počeli da gube usljed globalizacije.

"Izložba je više za one koji ne mogu da priušte knjigu jer je skupa... ovo je suština cijele izložbe“, rekao je Tashi.

Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu u Ulcinju dvije nedjelje.


Đeka Đonaj, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније