Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 08. 2018. 06:55 >> 07:09
9

SKENDERBEGU

DPS: Podrška za spomenik, ali ne žuriti

Nakon Ulcinja i Tuzi bi trebalo bi da dobiju dva spomenika Đerđ Kastriotu Skenderbegu. Postavljanje spomenika Skenderbegu iniciraće Albanska Alternativa, koja očekuje da će dobiti podršku Vlade, ali i lokalnog parlamenta.

Iz Demokrastke partije socijalista (DPS) kažu da podržavaju tu inicijativu, ali i smatraju da bi se o njoj Skupština Opštine trebalo izjasniti nakon prvih izbora u punopravnoj opštini Tuzi, koji će biti organizovani za nekoliko mjeseci.

Naime, Albanska Alternativa Nika Đeljošaja najavila je da će inicirati postavljanje dva spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu u centru Tuzi i ispred škole u Zatrijepču koja nosi njegovo ime.

"Inicijativu ćemo predati nadležnoj lokalnoj skupštini, mislimo da je to Skupština Glavnog grada Podgorica trenutno. Očekujem široku podršku za jednu takvu inicijativu, pogotovo kad već znamo da Vlada Crne Gore podržava podizanje spomenika jednom takvom vladaru kroz mišljenje koje je dala za opštinu Ulcinj", rekao je Đešoljaj za Nacionalni Javni servis.

U DPS-u, koja je na vlasti u Tuzima, kažu da podržavaju podizanje spomenika Skenderbegu, ali smatraju da sa takvom inicijativom ne bi trebalo žuriti.

"DPS nije protiv izgradnje spomenika, međutim pošto se za par mjeseci organizuju prvi izbori u punopravnoj opštini Tuzi smatram da odmah nakon konstituisanja novog sastava Skupštine opštine Tuzi i formiranja njenih institucija donosimo odluku o podizanju spomenika Skenderbegu. Ništa ne smijemo raditi da bi prikupili sistne političke poene, jer ovakva inicijativa to ne zaslužuje", rekao je Nikola Gegaj iz DPS-a.

Đeljošaj, međutim tvrdi da je glavni povod inicijative ovogodišnje obilježavanje 550 godina od smrti Skenderbeg, a ne predstojeći izbori.

"Ja ću svakako procesuirati ranije i da nema nikakve veze ovo pitanje sa izborima u Tuzima, kao što nije bilo sa Ulcinjom", rekao je Đeljošaj.

Istorija kaže da je Skenderbeg bio poznati albanski vojskovođa, ali od kada je objavljeno da će mu biti podignut spomenik u Ulcinju ne prestaje polemika političara o njegovom porijeklu.

Albanske partije tvrde da je Skenderbeg bio Albanac,a u Demokraskom frontu kažu da je Srbin. Uprkos razlikama u tumačenju istorijskih činjenica, naši sagovornici vjeruju da će podizanje spomenika Skenderbegu doprinijeti izgradnji sklada među građanima Crne Gore.

Prilog: Biljana Rovčanin, RTCG 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније