Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

31. 03. 2018. 08:20 >> 08:22
8

DONIRALI NOVAC

Osnovci uz ideju antifašizma

Ideja antifašizma jaka je i kod novih naraštaja, što dokazuje i primjer dvadesetak učenika sedmog razreda Osnovne škole "Braća Topalović" iz Plužina, koji su sakupili 240 eura za sanaciju klizišta na Tjentištu, ispod spomenika herojima iz bitke na Sutjesci. Sa delegacijom komunista iz Nikšića i Plužina, koji su takođe prikupljali novac za sanaciju, predstavnik učenika posjetio je prije dva dana Dolinu heroja i odao počast stradalima u jednoj od najvećih bitaka NOB-a.

Iako tek dvanaestogodišnjak, Đorđe Bajagić iz Plužina naslušao se priča o narodnosolobodilačkoj borbi. Kao dio petočlane delegacije antifašista iz Nikšića i Plužina predvođenih sedamdesetogodišnjim Mirkom Vukovićem, on se zaputio na Tjentište, da se pokloni sjenama stradalih boraca u bici na Sutjesci 1943. godine, ali i da upravi Nacionalnog parka uruči novac koji je sa drugarima iz razreda skupljao za sanaciju ogromnog klizišta nadomak spomenika.

Tim gestom bili su zatečeni i u upravi Nacionalnog parka "Sutjeska". "Sa drugovima sam se dogovrio da skupljamo pare, a oni su sa oduševljenjem prihvatili to i skupili smo 240 eura", kaže Đorđe Radio-televiziji Crne Gore (RTCG).

Skupljali su novac za sanaciju klizišta proteklih dana i članovi jugoslovenske komunističke partije iz Nikšića i Plužina. Svi zajedno oko 850 eura.

Direktoru NP "Sutjeska", Dejanu Pavloviću, uručili su i kalendar u liku Tita koji izdaju svake godine. "Ovo što ste donijeli i došli predstavlja jednu posebnu vrijednost", istakao je Pavlović-

Prizor ogromnog kratera ispod spomenika borcima bitke na Sutjesci djeluje zastrašujuće. Skoro su dva mjeseca otkad je klizište ugrozilo spomen kosturnicu, ali su loše vremenske prilike sve dosad kočile početak radova.

"Trenutno smo u završnioj fazi. Imamo još neka bušenja i ispitivanja nekih pet dana, poslije toga se podaci obrađuju u Banjaluci i konačno ćemo krenuti u sanaciju klizišta", saopštio je direktor NP "Sutjeska".

Pavlović kaže da u prikupljanju pomoći za sanaciju prednjače upravo Crnogorci, a odlukom Vlade Crne Gore i zvanično će svi građani dati svoj doprinos.

"Da naglasim Crnogorce koji su u prvom momentu priskočili i koji dan danas dolaze i iskazuju zahvalnost žrtvama i prošlom vremenu", reako je on.

Dolina heroja, simbol junaštva u borbi protiv deset puta jačeg neprijatelja kroz čije se redove trebalo probiti do slobode i danas je nakon toliko godina mjesto koje ujedinjuje ljude oko vječne ideje antifašizma.

"Najznačajnji spomenik, koji svjedoči o otporu naroda Jugoslavije protiv fašizma. To što se ovdje dogodilo bilo je na malo kojem bojištu i ratištu", naglasio je predsjednik OK JKPCG Plužine Mirko Vuković.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine. Procjenjuje se da je u bici na Sutjesci poginulo je oko sedam hiljada partizana.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније