Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2018. 11:36   >>  14:14

SDP CG I BIH

I Vlada CG da pomogne sanaciju Tjentišta

Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu Crne Gore i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i vlasti na nižim nivoima, da se odazovu pozivu Nacionalnog parka "Sutjeska" i boračkih i antifašističkih organizacija bivših republika SFRJ i zajedničkim sredstvima saniraju klizište i obezbijede sanaciju spomeničkog kompleksa na Tjentištu.

Predsjednici SDP-a Crne Gore i Bosne i Hercegovine Ranko Krivokapić i Nermin Nikšić ističu da spomenik na Tjentištu jeste vlasništvo Bosne i Hercegovine, ali je, kako su kazali, u simboličkom, moralnom i istorijskom smislu baština ljudi svih naroda i država bivše Jugoslavije i svih poštovalaca antifašističke borbe.

"Kao partije koje počivaju na antifašizmu kao jednom od temelja svog postojanja i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obavezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima", kazali su Krivokapić i Nikšić.

Oni dodaju da se samo na temelju antifašističkih vrijednosti, na kojima je i formirana Evropska Unija, mogu graditi suštinski evropska, demokratska i prosperitetna društva.
   
"Nebriga i ćutanje vlasti naših zemalja na javne pozive za pomoć u suprotnosti je sa borbom i životom naših predaka koje je čak i komandat neprijatelja opisao kao ljude 's borbenim moralom koji izaziva čuđenje'. Emocija koju su probudili potomci boraca sa Sutjeske najbolje pokazuje neuništivost slobodarskog i antifašističkog duha naših naroda i obavezuje na drugačiji odnos prema sjenama oslobodilaca Jugoslavije. Dok god se bude čuo takav glas, Ljubin grob (Tjentište) će ostati simbol koji će budućim generacijama poručivati da još ima 'živih proletera'", zaključili su Krivokapić i Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније