Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

25. 11. 2017. 22:34 >> 22:07
1

JELIĆ SAOPŠTILA

Ima interesovanja za povratak na Kosovo

Vlada Crne Gore radi na dugoročnim rješenjima problema interno raseljenih kroz lokalnu integraciju, kazala je državna sekretarka, Vukica Jelić.

Delegacija Ministarstva rada i socijalnog staranja učestvovala je na Forumu Međuinstitucionalna inicijativa o trajnim rešenjima za raseljena lica sa Kosova, u organizaciji Ministarstva za zajednicu i povratak u Vladi Republike Kosova i kancelarija međunarodnih organizacija na Kosovu UNHCR-a i OEBS-a.

Prema riječima Jelić, Vlada radi na dugoročnim rješenjima problema interno raseljenih lica kroz lokalnu integraciju (stambene projekte) i ostalim pristupima prava, kao i dobrovoljnom povratku sa održivim rješenjima.

Ona je objasnila je da interesovanje za povratak i dalje postoji i da je potrebno nastaviti blisku saradnju sa Vladom Kosova, lokalnim samoupravama, IOM-om Kosova, UNHCR-om i OEBS-om, u cilju realizacije dobrovoljnog povratka tih osoba i njihove reintegracije.

"Formiran je tim koji čine predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja - Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici UNHCR-a, koji ima zadatak da na terenu obiđe ova lica i utvrdi koje su to prepreke koje im onemogućavaju da ostvare pravni status u Crnoj Gori, a time i pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju ili zapošljavanju", rekla je Jelić.

Ona je prisutne upoznala sa uspješnim rezultatima ostvarenim u okviru Regionalnog stambenog programa.

"Regionalnim stambenim programom za Crnu Goru predviđeno je obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 osobe. Veći broj projekata je realizovan ili će se realizovati u narednom periodu. Kamp Konik II je zatvoren, stambeno pitanje su riješile 44 porodice", kazala je Jelić.

Prema njenim riječima, tokom ovog mjeseca 120 porodica iz Kampa Konik I, riješilo je stambeno pitanje. 

"U narednoj godini će još 51 porodica iz ovog kampa, riješiti stambeno pitanje, čime će se steći uslovi za njegovo zatvaranje", rekla je Jelić.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Braathu i šefica regionalne kancelarije UNHCR-a Anke Erikssom saglasni su da je u Crnoj Gori sprovedeno mnogo aktivnosti u cilju realizacije egzistencijalnog i pravnog statusa raseljenih lica. 

Pohvalili su rad Vlade Crne Gore i istakli da naša zemlja služi kao dobar primjer i ohrabruje region i zajednicu u nalaženju i realizaciji trajnih rješenja ovu ranjivu kategoriju društva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније