Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 09. 2019. 18:13 >> 18:15

JELIĆ PORUČILA

Neophodna izgradnja institucionalnog ambijenta

Visok udio neformalnog rada, kao karakteristika crnogorskog tržišta rada, naglašava potrebu izgradnje institucionalnog ambijenta koji će motivisati da se rad u neformalnom sektoru formalizuje, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić.

"To posebno iz razloga što tržište rada Crne Gore karakteriše niska aktivnost radno sposobnog stanovništva, pa u tom smislu treba raditi na promjenama", rekla je Jelić u uvodnom obraćanju na TAIEX ekspertskoj misiji.

Ona je dodala i da su razvijene zemlje razvile različite mehanizme za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno.

"Za nas je veoma značajno da saznamo o kakvim je iskustvima riječ, kakva je efikasnost tih mjera i da nakon toga procijenimo da li su takva rješenja prihvatljiva za Crnu Goru", kazala je Jelić.

Ona je podsjetila i da je smanjenje neformalne zaposlenosti jedan od izazova sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

"Neformalna zaposlenost predstavlja značajnu prepreku u funkcionisanju i razvoju tržišno orijentisanog privrednog sistema. Iako je rad u zoni neformalnog zapošljavanja za mnoga domaćinstva i dalje važan izvor prihoda za obezbjeđivanje egzistencije, negativne posljedice, kako po pojedince, tako i za društvo u cjelini, prevazilaze njene prednosti", ocijenila je Jelić.

TAIEX ekspertska misija u vezi predstavljanja vaučer sistema kao mjere za smanjenje sive ekonomije, organizovana je u četvrtak i danas u prostorijama Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Tema prezentacije je veoma bitna za sve imajući u vidu da je Vlada u vrhu svojih prioriteta definisala borbu protiv sive ekonomije i rada na crno. Za postizanje tog cilja preduzimaju se aktivnosti na više nivoa, a sistem se kontinuirano unapređuje kako normativno, tako i institucionalno, tehnički i administrativno", navodi se u saopštenju tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su kazali da su prvog dana misije predstavljeni vaučer sistemi, njihovi ciljevi i određene aktivnosti u domaćinstvu. Predstavljen je, kako su objasnili, vaučer kao instrument finansiranja, odnosno subvencija i interakcija između relevantnih aktera.

Predstavnici Ministarstva su dodali da su drugog dana obrađena pitanja u vezi politike u odnosu između korisnika socijalne pomoći i usluga kada je riječ o vaučer sistemima, a takođe i organizacioni sistem vaučera.

Specifična pitanja su se odnosila na protok, odnosno kontrolu podataka za administraciju, prevare i inspekcije i mogućnosti reformi.

"Možemo zaključiti da je ekspertska misija postigla svoj cilj: usvojena su dragocjena znanja i uspostavljena saradnja koja će biti od velikog značaja za ovu problematiku", navodi se u saopštenju.

Na ekspertskoj misiji su učestvovali predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja i finansija, Socijalnog savjeta, Zavoda za zapošljavanje, Poreske i uprava carina i za inspekcijske poslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније