Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2018. 13:19   >>  13:11

JELIĆ - MATE

CG posvećena unapređenju položaja starih

Institucije u Crnoj Gori, nadležne za starije osobe, aktivno se bave tim pitanjem, kazala je ržavna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić naglasivši da u državi trenutno funkcionišu tri doma za stare, te da je pokrenuta izgradnja novog doma i u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Jelić je razgovarala sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate o položaju starijih osoba u Crnoj Gori i mogućnostima unaprjeđenja stanja u toj oblasti.

"Konstatovano je da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup u zaštiti interesa i potreba starijih za koji je, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna gotovo svaka javna institucija", navodi se u saopštenju.

Jelić je, kako se dodaje, tom prilikom istakla da je resorno ministarstvo, oslanjajući se na Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine, posvećeno unapređenju socijalne zaštite starijih, sa integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta života starijih.

"Kroz projekat Nastavak reforme sistema socijalne zaštite koji Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz tehničku podršku UNDP-a, podržana je usluga 'Pomoć u kući za stare' kroz angažman 120 gerontodomacica za oko 1.200 korisnika", naglasila je Jelić.

Državna sekretarka je istakla da se institucije u Crnoj Gori, nadležne za starije osobe, aktivno bave tim pitanjem, naglasivši da u državi trenutno funkcionišu tri doma za stare, te da je pokrenuta izgradnja novog doma i u Podgorici.

Ona je dodala da je u toku 2017. godine u domovima starih u Bijelom Polju, Risnu i Podgorici pravo na uslugu smještaja koristilo oko 560 korisnika.

"Servis Dnevni boravak za stara lica predstavlja još jedan vid podrške i pomoći koji će im omogućiti da ostanu u svom životnom okruženju. Do sada je osnovano šest dnevnih boravaka za stara lica u Crnoj Gori", dodala je Jelić.

Preporuke koje daju eksperti UN-a, kazala je Jelić, poslužiće da se unaprijedi oblast i stanje starijih osoba u Crnoj Gori.

"Ekspertkinja UN-a za prava starijih osoba, Mate je naglasila važnost dobrog zakonodavnog okvira države kako bi preporuke iz ove oblasti bile uspješno realizovane", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније