Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

26. 07. 2017. 16:41   >>  18:07

ZENKA SIGURAN

Bez vladavine prava nema napretka

Vlada je, u dosadašnjem periodu, razvila čitav set politika u oblasti promocije i zaštite prava i sloboda ranjivih društvenih grupa i dala jasne smjernice u borbi protiv diskriminacije, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je danas razgovarao sa predsjednicima opština Šavnik, Mijomirom Vujačićem i Žabljak, Veselinom Vukićevićem, o izazovima koje su te opštine prepoznale u oblasti promovisanja ljudskih prava, ostvarivanja politike jednakih mogućnosti i poboljšanja kvaliteta života pripadnika ranjivih društvenih grupa.

“U Crnoj Gori uglavnom jeste prepoznata vrijednost jake vladavine prava kao i činjenica da je ista usko povezana sa ekonomskim napretkom u zemlji”, istakao je Zenka prilikom posjete opštini Šavnik.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ponovio riješenost Vlade da Crna Gora počiva na principima slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanju svih ljudskih prava i osnovnih sloboda bez diskriminacije, kao i punu posvećenost činjenici da niko ne treba da trpi diskriminaciju zbog bilo kog ličnog svojstva.

“Prema ministrovim riječima, Vlada je, u dosadašnjem periodu, razvila čitav set politika u oblasti unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava, te u oblasti promocije i zaštite prava i sloboda ranjivih društvenih grupa i dala jasne smjernice u borbi protiv diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

Zenka je pojasnio da je sistemski odgovor države na uočeni nivo homofobije u crnogorskom društvu i izloženosti LGBTI osoba diskriminaciji Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za period 2013.-2018. 

“Seksualna orijentacija i rodni identitet sastavni su dio ličnosti svakog čovjeka i ne smiju biti osnov za diskriminaciju i zloupotrebu”, poručio je Zenka.

Saopšteno je da je tim povodom, potpisan i Sporazum o razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama.

Vujačić je zahvalio ministru na prilici da razgovaraju o aktuelnim izazovima u opštini Šavnik, ali i problemima sa kojima se ta opština suočava već duži period. 

“U znaku ogromnog potencijala koji nosi sjeverni region Crne Gore, u narednom periodu trebalo bi ubrzati realizaciju prepoznatih prioriteta i u opštini Šavnik”, rekao je Vujačić.

Vukićević je naveo da opština Žabljak prepoznaje važnost vladavine prava i da bez nje nema održivog napretka ni u Crnoj Gori. 

“Opšte je poznata činjenica da je poštovanje ljudskih prava karta za jačanje ekonomije države, dolazak investitora i predstavljanje Crne Gore kao sigurne destinacije za ova pitanja od visoke važnosti”, rekao je Vukićević.

U razgovoru je, kako se navodi, konstatovano da tom ozbiljnom društvenom procesu, koji podrazumijeva brojne reforme u sistemu i društvu, treba pristupiti sistemski na način što će se obuhvatiti sve ključnih oblasti društvenog života i unaprijediti društveni ambijent kojim se garantuju zaštita i poštovanje ljudskih prava i sloboda i sa lokalnog nivoa. 

“S tim u vezi, Zenka je predložio da se u cilju ostvarivanja vidljivijih rezultata saradnje, susreti i dijalog o aktuelnijm pitanjima intenziviraju u narednom period”, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније