Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2017. 11:43 >> 11:20
3

DOGAĐAJI NA BELVEDERU

Ne zaboraviti herojska djela

Ne smije se dopustiti da se zaboravljaju herojski događaji, niti da se iskrivljuje karakter cjelokupne borbe crnogorskog naroda za slobodu, poručeno je danas sa obilježavanja 81. godišnjice Belvederskih događaja.

Godišnjicu Belvederskih događaja iz 1936. obilježili su predstavnici Udruženja boraca Narodno–oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja i Prijestonice Cetinje polaganjem vijenaca na spomen ploču.

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović, kazao je da je današnji datum prilika da se podsjetimo hrabrosti i rodoljublja, kao temeljnih vrijednosti crnogorske težnje za slobodom, saopšteno je iz Prijestonice.

"Belvederske demonstracije bile su događaj koji je potekao iz srca, iz ljubavi prema svojoj državi. U biću Crne Gore, Belveder traje. Kao simbol otpora tirjaniji, kao sinonim slobode i patriotizma. Na Belvederu je sve počelo. Glas slobode koji se prije 81 godinu začuo sa ovog mjesta – više se nije mogao utihnuti. Belveder je bio podsticaj za crnogorski narod da, u godinama koje su uslijedile, nastavi da se bori za svoje ideale. Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu. Tako je i danas", istakao je Bogdanović.

On je dodao da svi kojima je na srcu slobodna Crna Gora moraju da se sa ponosom podsjećaju djela učesnika Belvederskih demonstracija.

"Moraju se podsjećati djela heroja antifašizma. Moraju se sa osjećajem uzvišenosti podsjećati slavne Narodno-oslobodilačke borbe. Svi oni omogućili su da Crna Gora danas bude slobodna. Njihova djela omogućila su da Crna Gora, 21. maja 2006. godine, ponovo pred svijet iznese barjak slobode", naglasio je Bogdanović.

On je kazao da je vrijeme potvrdilo da su heroji Belvedera bili na pravoj strani, tamo gdje je živjela patriotska misao o vaskrsnuću Crne Gore.

"Zato je naš zadatak da ostanemo na putu naših časnih predaka, da budemo dostojni njihovog djela. A svijetla djela iz prošlosti, najbolji su temelj i polazište za budućnost. Živjeti u slobodi najveća je vrijednost svakoga čovjeka i naroda. Belvederske demonstracije su događaj koji pokoljenja obavezuje na poštovanje i vječnu uspomenu na njihove učesnike", zaključio je gradonačelnik Prijestonice.

Belvederske demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene su u krvi, a tom prilikom poginulo je šest učesnika, dok je dvadeset demonstranata povrijeđeno.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније