Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina;Objavio: B.V. ]

19. 04. 2017. 12:59 >> 20:09
1

PREDSTAVLJEN PROGRAM

EU pomaže istraživačko novinarstvo

Program za profesionalizaciju medija u Crnoj Gori, čiji je cilj jačanje slobode izražavanja i osnaživanje istraživačkog novinarstva, predstavaljen je danas u Podgorici.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da EU pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i medijskim slobodama.

„Podrška medijskoj profesionalizaciji novi je element u našoj pomoći civilnim akterima u Crnoj Gori. Njegova namjena je da pomogne u osnaživanju istraživačkog novinarstva i podrži slobodu govora“, rekao je Orav na konferenciji za novinare.

On je naveo da je sloboda izražavanja jedan od ključnih principa slobodnog društva i ključni pokazatelj spremnosti države da postane dio porodice EU.

Prema njegovim riječima, svi mediji u Crnoj Gori trebalo bi da budu u poziciji da slobodno izvještavaju i da sami biraju uređivačku politiku.

„Kako bi to postigli medijske slobode moraju da budu poštovane, naročito svi slučajevi nasilja nad novinarima i medijima moraju da budu riješeni“, poručio je Orav.

On je ocijenio da crnogorske institucija imaju koristi od konstruktivne kritike i viskokvalitetnog izvještavanja, a EU ima korist od različitih pogleda koji reflektuju njen moto „Ujedinjeni u različitiosti“.

„Mediji imaju veliku moć da oblikuju mišljenje građana, ali ta moć nosi i odgovornost, jer principi novinarske etike uključuju izvještavanje na osnovu činjenica, nezavisnost, profesionalizam i samoregulaciju“, rekao je Orav.

Urednik istraživačke redakcije, Radio Televizije Crne Gore, Mirko Bošković, rekao je da je ta medijska kuća podrškom kroz ovaj projekat već formirala istraživačku redakciju i time postala prvi javni servis u regionu koji ima takvu redakciju.

Bošković je naveo da je redakcija tehnički opremljena kao stalno odjeljnje i ona će proizvoditi istraživačke priče po najvišim standardima i od najvišeg javnog interesa.

„Gledaoci će direktno imati koristi od realizacije ovog projekta i od priča koje ćemo prikazivati i na kojima već radimo“, rekao je Bošković i najavio nastavak emisije Mehanizam u drugoj polovini godine.

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac, rekao je će MANS i TV Vijesti narednih 12 mjeseci građanima Crne Gore donijeti nove istraživačke priče.

On je kazao da će TV Vijesti izgraditi svoje istraživačke kapacitete i kroz posebno dizajnirane obuke za istraživačke novinare radom na konkretnim slučajevima formirati tim koji će u donositi nove istraživakče priče u javnom interesu.

„Prvu od 40 emisija, koje će zajednički producirati TV Vijesti i MANS na temu četiri pregovaračka poglavlja kroz manje konvencionalna način ćemo pričati o integracijama, kroz konkretne slučajeve koji se odnose na ta poglavlja“, rekao je Milovac.

On je saopštio da će u sklopu projekta TV Vijesti biti prva televizija koja će dobiti ombudsmana koji počinje da radi od maja.

Projekat menadžerka Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Marija Vuksanović, pojasnila je da ta organizacija zajednički realizuje projekat sa TV Prva „Jačanje uloge medija u unpređivanju krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori“.

„Naš projekat nosi tematsku specifičnost, jer ćemo se mi baviti krivičnim pravosuđem i organizovanim kriminalom i korupcijom i nastojaćemo da ovu oblast približimo građanima“, pojasnila je Vuksanović.

Ona je navela da će CEDEM i TV Prva u narednih 18 mjeseci pokušati da izgrade kapacitete prevashodno predstavnika lokalnih medija sa primjenom standarda i etičkih smjernica u vezi sa izvještavanjem u krivičnom pravosuđu.

„Istovremeno, nastojaćemo da informišemo građane šta treba da očekuju od odgovornog i profesionalnog novinara“, rekla je Vuksanović navodeći da je cilj projekta i da afirmišu saradnju između NVO i medija i da uključe građane u izvještavanje o krivičnom pravosuđu.

Ona je dodala da će se projekat realizovati emitovanjem pet dokumeteraca, koji će biti prikazani od septembra ove godine i koji će doprinijeti većoj vidljivosti i razumijevanju te teme.

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Milka Tadić Mijović, kazala je da je Delegacija EU u Podgorici pokretanjem projekta pokazala da pridaje značaj slobodi medija i razvoju medijskog sektora u državi.

„Mislim da je to jedan od preduslova za jačanje evropskih integarcija i za transformaciju i tranziciju naše zemlje ka demokratiji“, ocijenila je Tadić Mijović.

Cilj projekta je, kako je pojasnila, jačanje evropskih integacija kroz jačanje slobode medija i istraživačkog novinarstva.

„Dodatna vrijednost našeg projetka je u tome što jača veze između svih novinara u Crnoj Gori koji namjeravaju da se bave istraživačkim novinarstvom“, navela je Tadić Mijović.

Ona je ocijenila da je medijska scena u Crnoj Gori podijeljena. „Međutim, ovaj projekat je šansa da se svi okupimo na istom zadatku“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније