Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

04. 12. 2023. 17:31 >> 17:31
1

MUJOVIĆ - POPA

Podrška Evropske delegacije će biti kontinuirana, stručna i ekspertska

Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini, zajednički je stav tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke Oane Kristine Pope.

Sagovornici su razmijenili utiske o nedavno održanom sastanku na visokom nivou u Briselu, koji je i organizovan na temu agende reformi i Plana rasta za zemlje Zapadnog Balkana, a koji je ocijenjen kao jako uspješan, sa kvalitetnim predstavljanjem strateških ciljeva Crne Gore i sa posebnim osvrtom na oblast energetike i rudarstva.

"Imajući u vidu značaj procesa 'zelene tranzicije' i podrške koju EK u tom smislu pruža zemljama regiona, izuzetno je važno da predstavnici Evropske delegacije u Crnoj Gori blisko sarađuju sa institucijama države. Neophodna je snažnija međuresorna saradnja, a podrška delegacije će biti kontinuirana i podržana stručno i ekspertski", navode u saopštenju.

Mujović je informisao ambasadorku o aktivnostima koje se sprovode u ovom resoru, a prije svega bilo je riječi o nastavku realizacije projekta podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, nastavku projekta izgradnje Transbalkanskog koridora, kao i na aktivnostima na izradi Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Kada je riječ o paketu podrške koji je EK opredijelila za Crnu Goru, razgovaralo se o narednim koracima i u tom kontekstu bilo je riječi o saradnji ministarstva energetike sa Eko fondom, jednim od najvažnijih partnera u čitavom procesu.

Mujović je takođe obavijestio ambasadorku o inicijativi koju će novoformirani resor pokrenuti, a odnosi se na modernizaciju voznog parka u državnim organima, institucijama i javnim ustanovama. Naime, inicijativa će se odnositi na obavezu državnih organa da prilikom nabavke novih službenih vozila, u okviru realnih mogućnosti uvrste i električna vozila, kako bi se na taj način uspostavljala nova praksa sa ciljem postepenog uticaja na smanjenje emisije izduvnih gasova.

Današnji susret bio je prilika da ministar informiše ambasadorku i o planovima države kada je u pitanju željezara Nikšić, javni poziv koji će uskoro biti objavljen, kao i o intencijama države da se pokrene proizvodnja „zelenog“ čelika.

Zajednički zaključak na kraju sastanka je da predstoji jako dinamičan period u saradnji EU delegacije i Ministarstva energetike i rudarstva, uz konstataciju da je međuresorna saradnja krucijalna i da će se ovim procesima posvetiti posebna pažnja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније