Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

07. 04. 2017. 08:15 >> 07:56

TREĆINA ISPITANIKA

HIV pozitivne bi smjestili u karantin

Prema izvještaju Instituta za javno zdravlje trećina građana smatra da osobe sa HIV-om treba smjestiti u karantin, polovina navodi da bi zaražene trebalo evidentirati u policijskim kartonima, dok trećina ne bi radila sa osobom inficiranom tim virusom.

 

U izvještaju Instituta "Znanje i stavovi opšte populacije u vezi sa HIV-om" navodi se da je o pomenutoj temi sprovedeno istraživanje u kojem je učestvovao 921 ispitanik uzrasta od 18 do 59 godina.

Izvještaj je pokazao da skoro polovina ispitanika ne zna da se HIV ne može prenijeti korišćenjem javnih toaleta i bazena zajedno sa inficiranim osobama, isto toliko ispitanika ne bi objedovalo s osobom sa HIV-om, a takav stav je najizraženiji na sjeveru Crne Gore.

"Skoro polovina ispitanika smatra da osobe kod kojih je utvrđen HIV treba evidentirati u policijskim kartonima, dok preko 30 odsto ne bi radilo sa njima. Polovina ispitanika ne bi bila voljna da u svom domaćinstvu brine o rođaku koji ima HIV. Preko 70 odsto ispitanika ne bi kupilo hranu od prodavca koji je inficiran tim virusom. Skoro trećina ispitanika misli da ne bi ili ne zna da li bi dozvolila da se učeniku sa HIV-om dozvoli dalje redovno školovanje. Manje od polovine učesnika istraživanja smatra da se treba družiti sa osobama sa HIV-om, pri čemu ih je najmanje sa sjevera države, a najviše sa visokom školskom spremom. Svaki peti ispitanik smatra da nastavniku koji je inficiran HIV-om, a nema znakove bolesti, ne treba dozvoliti da nastavi da predaje u školi. Najliberalniji u odnosu na ovo pitanje su ispitanici sa primorja, dok su se učesnici istraživanja sa završenim fakultetom dva puta češće izjasnili pozitivno na ovo pitanje", navode iz Instituta u izvještaju, prenosi Dan.

U izještaju se ističe da je skoro jedan odsto, ili osam soba, nikad nije čulo za virus HIV i to su uglavnom osobe bez završenog srednjeg obrazovanja. Istraživanje Instituta je obuhvatilo najveći broj ipitanika iz srednjeg regiona (44,8 odsto), a prosječna starost ispitanike je 37,6 godina.

"Svaki peti ispitanik ne zna da se ne može inficirati HIV-om preko posuđa koje dijeli sa zaraženom osobom. Oko 60 odsto ispitanika misli da se HIV-om mogu inficirati ukoliko su izloženi kašlju i kijanju zaraženih osoba, dok 65 procenata smatra da se HIVom mogu zaraziti ako ih ubode komarac. Više od 30 odsto ispitanika ne zna da se HIV može prenijeti dojenjem. Trećina ispitanika misli da se mogu infivirati HIV-om ukoliko dijele hranu sa zaraženom osobom, dok polovina ne bi objedovala sa njima. Školska sprema se pokazala kao značajan prediktor kod svih navedenih iredrasuda, a značajno niža zastupljenost svih predrasuda prisutna je u južnom regionu", piše u izvještaju.

Istraživanje Instituta je pokazalo da bi 40 odsto ispitanika u slučaju infekcije člana svoje porodice, voljelo da to ostane tajna, dok 20 odsto njih ne zna kako bi se postavili u toj situaciji.

"Najveći broj Ispitanika sa sjevera, njih oko 45 odsto, sakrili bi da je član njihove porodice inficiran. Oko 25 odsto ispitanika smatra da djecu čiji roditelji imaju HIV ili sidu treba domah izdvojiti iz porodice. Ispitanici niže školske spreme su u trostruko višem procentu zagovornici izdvajanja djece iz porodice od onih sa visokom školom. Skoro 40 odsto osoba ne bi sjedjelo u klupi sa HIV osobom i takav stav je najzastupljeniji na sjeveru", navodi se u izvještaju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније