Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

11. 04. 2024. 16:47 >> 16:48
Čitaj mi:

U DOMOVIMA ZDRAVLJA

IJZ poziva mlade na vakcinaciju protiv HPV infekcija

Institut za javno zdravlje pozvao je djevojčice i dječake od 9 do 18 godina na HPV vakcinaciju, koja će trajati do 21. aprila.

Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je 8.300 doza HPV vakcina.

"U ovom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija i postižu se izuzetno dobri rezultati u prevenciji raka grlića materice i genitalnih bradavica (kondiloma), a smanjuje se i rizik od raka anusa, raka penisa, raka vagine i vulve, kao i dijelom raka usne duplje i ždrijela. Potrebno je da svi kojima se to preporučuje i koji se uporno pozivaju na vakcinaciju iskoriste priliku i vakcinišu se. Tokom vikenda (prema definisanom radnom vremenu po opštinama) moguća je vakcinacija djece koja nemaju izabranog pedijatra", poručuju iz IJZ. 

Iz IJZ navode da će nakon 21. aprila vakcine biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje. 

"Vakcina je visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu. Snažno se preporučuje da se HPV vakcinacija obavi što ranije, a može se sprovesti nakon navršenih devet godina. Takođe, odlična prilika za vakcinaciju je i tokom sistematskih pregleda u završnom razredu osnovne, odnosno srednje škole za one koji se nisu vakcinisali ranije", zaključeno je u saopštenju IJZ. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније