Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.M.Lj. [ Radio Bijelo Polje ]

03. 01. 2024. 16:05 >> 16:14
1

smolović

"Mir, tolerancija i nadnacionalna svijest stubovi evropske budućnosti"

Dan oslobođenja Bijelog Polja, ovjenčan slavom rodoljublja, podsjeća, obavezuje i putokazuje, nepobjedivoj ideji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest, zalog prošlosti i stubovi evropske budućnosti. To je poručio prvi čovjek grada Petar Smolović na svečanoj sjednici Skupštine opštine, povodom 3. januara - Dana oslobođenja i Dana opštine.

Smolović  je istakao da je 3. januar najznačajniji datum u savremenoj istoriji Bijelog Polja.

“Dan oslobođenja Bijelog Polja, ovjenčan slavom rodoljublja, podsjeća, obavezuje i putokazuje, nepobjedivoj ideji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest, zalog prošlosti i stubovi evropske budućnosti”, kazao je on.

Poručio je da svi sa dubokim pijetetom poštuju ovaj dan kao simbol zajedničkog žrtvovanja tokom Narodnooslobodilačke borbe, kada su doprinos jednako dali pripadnici svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, ne štedjeći svoje živote za mir i slobodu.

“Neka je vječna slava brojnim žrtvama fašističkog terora iz bjelopoljskog kraja, a posebna vanvremena počast narodnim herojima i prvoborcima”, kazao je predsjednik Smolović, poručujući da je budućnost jedino održiva na građanskoj orjentaciji, miru, toleranciji i suživotu uz ubrzan put ka evropskoj zajednici kojoj težimo.

Smolović je  istakao da da se na realizaciji programskih aktivnosti u protekloj godini predano radilo, ali i naglasio da smo svjedočili  nedovoljnom razumijevanju značaja razvojnih projekata, na kojima počiva perspektiva sjevera Crne Gore, ali i izrazio nadu da će ekonomija prevazići političke teme, te se uspjeh mjeriti zalaganjem i postignutim rezultatima.

“Domaćinski smo poslovali, trudeći se da unaprijedimo sve oblasti, u centar stavljajući potrebe i zadovoljstvo građana kao rezultantu svih naših napora. Zato se trudimo opravdati povjerenje  građana da doprinosimo napretku našeg grada u narednom periodu  još marljivije i senzibilnije, bogatiji za iskustvo koje smo u međuvremenu stekli”, naveo je predsjednik Opštine.

Smolović je istakao da su, uprkos svim izazovima, prethodne godine marljivo radili na ostvarenju onog što smo obećali građanima.

“Ali smo duboko svjesni da moramo i možemo još više i bolje, da vremena za čekanje nema, jer moramo sustići sve ono što je u ratovima i krizama propušteno. Zato je naš zadatak da naporno i savjesno radimo na unapređenju života u našem Bijelom Polju. Zato poziv  svim progresivnim snagama i pojedincima, posebno cijenjenoj dijaspori  da udružimo znanje i resurse, i zajedno damo dorpinos boljitku Bijelog Polja, na kojoj god se poziciji nalazili. Samo svi zejedno možemo doprinijeti napretku, da kao svoji na svome dostojno živimo evropskim standardom kojem težimo”, poručio je Smolović.

Otvarajući svečanu sjednicu  kojom je obilježeno 79. godina slobode grada,  predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Ernad Suljević, kazao je da je treći januar najznačajniji datum u bogatoj istoriji našeg grada.

 “Današnji dan prožet je iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema precima, znanim i neznanim ljudima, koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada. Tako je na današnji dan, prije 79 godina, prostor Bijelog Polja obasjala svjetlost  slobode, slobode najvećeg ideala i vrijednosti svakog pojedinca i svakog društva”, rekao je Suljević.

On je podsjetio da su tokom NOR-a, 863 borca iz bjelopoljskog kraja ugradila  svoje živote u temelje slobode, a da je još 560 ljudi, žena i djece stradalo.

“Ove činjenice nas obavezuju da se sa posebnim pijetetom odnosimo prema žrtvama palim za slobodu ali, i da se sa posebnom odgovornošću čuvamo i njegujemo vrijednosti i tekovine za koje su se borili. Njihovom hrabrošću i odlučnošću da časno daju svoje živote za slobodu, postavljeni su čvrsti temelji na kojima gradimo i razvijamo naše Bijelo Polje i Crnu Goru u miru i slozi”, istakao je Suljević.

Predsjednik Skupštine je poručio da kao multietnička i multikonfesionalna sredina Bjelopoljci s posebnim osjećajem i pažnjom čuvaju i njeguju univerzalne vrijednosti utemeljene u toku narodnooslobodilačke borbe, koje su izdržale probu vremena i brojna iskušenja u prošlosti.

“Ponosni smo što baštinimo vrijednosti suživota i tolerancije,međusobnog povjerenja, što poštujemo jedni druge,što međusobne razlike prepoznajemo kao naše prednosti za razvoj, čime na najbolji način potvrđujemo da smo zrelo demokratsko društvo”, poručio je predsjednik Skupštine, Suljević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније