Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vanja Rakonjac, TVCG ]

20. 11. 2023. 07:31 >> 07:31
1

ŽIVOT U NEMAŠTINI

Nadi ostala samo nada u ljude dobre volje

U bjelopoljskom selu Unevina 62-godišnja Nada Raičević živi od pomoći komšija i Crvenog krsta. U kući koja je napravljena prije više od sedam decenija, nekoliko dana bila je i bez struje.

“Teško mi je - samoća i nemaština, ne dao Bog nikome, kao što je meni”. Tako počinje priču Nada Raičević, drugačije ne umije jer teret koji nosi kroz život nema s kim da podijeli.

Bar je tako bilo dok nije ostala bez struje, jer tek tada se saznalo da 62-godišnja žena živi sama u oskudici i mraku.

“To je četvrti, peti put kako su mi struju gasili. Kad su mi struju izgasili, ja sam tu veče morala da odem u prvu kuću kod komšija”, priča Nada za TVCG.

Kod komšija je i prespavala i nije prvi put da u tom domu nalazi utočište. “Dijeli sa mnom komšiluk. Oni mi kupuju hranu kad ja nemam”, navodi Nada.

U rješavanje problema sa strujom uključila se i Opština Bijelo Polje. “Opština mi je dala pomoć, pustili su mi struju”, navodi Nada.

“Predsjednik opštine Petar Smoljević je uputio zahtjev i obratio se naravno CEDIS-u. Postoji i javno saopštenje kojim smo osudili rad CEDIS-a i Elektroprivrede Crne Gore, jer se radi o ranjivim kategorijama stanovništva kao što je Nada Raičević”, kaže za TVCG Kristina Mrdak iz Opštine Bijelo Polje.

Sa dolaskom struje u trošnu seosku kuću, međutim, nije stigao boljitak.

“Snalazim se kako sama znam. Neko mi da 20 eura, neko 30 eura, živim od naroda i od Crvenog krsta. Više ne mogu ni sama o sebi da vodim računa”, poručuje Nada.

Opština bi da pomogne Nadi da izađe iz nevolja i ruine.

“Bijelo Polje ne posjeduje neki drugi smještaj trajnog karaktera. Isto je opuće na proceduru smještaja u Dom za stare kod Centra za socijalni rad”, navodi Mrdak.

U Starački dom Nada ipak ne želi, ni ostanak pod plafonom koji samo što ne popusti među ispucalim zidovima nije rješenje. U skučenoj sobi pitamo Nadu šta je njena nada.

“Ako ima naroda od srca da mi pomogne, taj će mi pomoći. Eto, nadam se”, zaključila je Nada.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније