Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

19. 02. 2023. 07:30 >> 07:27
1

OPŠTINA BP PREDLAŽE VLADI MJERE

Do čistijeg vazduha subvencioniranjem računa za struju, ugradnjom solarnih panela...

Opština Bijelo Polje uputiće Vladi Crne Gore i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore Zaključak sa lokalne Slupštine kojim se predlažu mjere i preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine.

Odbornici bjelopoljske Skupštine opštine jednoglasno su donijeli zaključak u kojem predlažu Preporuke i mjere SO Vladi kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradu na Limu.

"Subvencioniranje računa za utrošak električne energije za građane tokom grejne sezone, te ugradnje solarinih panela i filtera za pročišćavanje vazduha na izvorištu ložišta, donošenje Odluke o proglašnju javnog interesa 'Projekta toplifikacije Bijelog Polja', kao i otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju", preporuke su koje će Skupština uputila Vladi.

Dio mjera, koje treba preduzeti, da bi se poboljšao kvalitet vazduha odnosi se i na ažuriranje katastra potencijalih zagađivača vazduha na području užeg jezgra grada, kao i dostavljanje informacije po pitanju kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, kazao je da predloženi Zaključak treba upotpuniti dodatnim mjerama u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

"Stručna komisija, koju prema mišljenju predsjednika Opštine Petra Smolovića treba formirati, će postojeće mjere upotpuniti novim predlozima, a potom ih uputiti Vladi. Postoje brojni napredni sistemi koji smanjuju zagađenost i sve to treba iskoristiti", ocijenio je Smolović.

"Rješavanje problema zagađenja vazduha je ključno za očuvanje javnog zdravlja smatra odbornik Elmir Zvrko, stoga je prema njegovom mišljenju potrebna usaglašena akcija, brojne mjere i aktivnosti, poput oslobađanja upotrebe uglja, proizvodnje elektične energije iz obnovljivh izvora, upotreba solarne energije i bio gasa, a potrebne su nam i jasno dostupne informacije o kvalitetu vazduha, kako bi građani znali kako da se ponašaju”, kazao je dr Zvrko.

Njegov kolega Admir Hasić smtra da je opasnosti zagađenog vazduha na zdravlje ljudi sve veća.

"Tokom zime respiratorne infekcije su u stalnom porastu. One pogađaju sve uzraste, ugrožene su sve kategorije što zahtijeva brzu i kvalitetnu reakciju koja mora biti zasnovana na međunarodnoj saradnji", ocijenio je dr Hasić.

"Lokalna samouprava je preduzela na lokalnom nivou sve iz njene nadležnosti što je nedovoljno za rješenje problema,zato je pomoć Vlade neophodna", poručio je Ćorović.

Vaso Obradović iz DF-a smatra da je paralelno sa konkretnim mjerama za smanjnje zagađenosti neohodna edukacija stanovništva I jačanje njihove svijeti. Slične stavove iznio je i predstavnik "Evrope sad" Dražen Petrić, koji je, između ostalog, kazao i da raduje kontruktivan dijalog na ovu temu, poručujući da se moraju mijenjati i navike građana, koje takođe doprinose zagađenju vazduha.

U ime SNP Zaključak je podržao Mitar Radović koji takođe smatra da je prvi zadatak utvrđivanje liste zagađivača.

Među njima je i veliki broj domaćinstava Kojima treba obezbijediti subvencije za nabavku peleta, ocijenio je Elsan Trubljanin iz SD-a.

Kvalitet vazduha u zimskim mjesecima odbornik Demokrata Marko Ljujić ocijenio je dramatičnim čemu u dobroj mjeri doprinose kolektivna ložišta.

Mujo Vreva iz SDP-a kazao je da bi donijeli validne mjere da se mora znati prag njihove isplativosti, a dodao je i da je potrebna mapa zagađivača.

Zdravko Janjušević direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar, na čiju inicijativu je Savjet za zaštitu životne sredine kreirao zaključke podsjjetio je odbornike da je upravo ta NVO prije dvije godine otvorila pitanje kvaliteta vazduha sa uvjerenjem da će glas građanskih aktivista biti prepoznat.

Smatra da je nedopustivo da prethodni Savjet za ekologiju i zaštitu životne sredine u svom punom četvorogodišnjem mandatu nije imao ni jedan sastanak. Od novog Savjeta očekuje veći rad i konkretne rezultate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније