Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

17. 07. 2023. 07:12 >> 07:12

MAGDELINIĆ NAJAVIO

Beranski dobrovoljni davaoci krvi dobijaju prostorije

Direktor Kliničko bolničkog centra Berane (KBC) Milorad Magdelinić najavio je da će sasvim sigurno početkom iduće godine obezbijediti prostorije za rad Društvu dobrovoljnih davalaca krvi u krugu bolničkog centra.

On je Portalu RTCG kazao da će do tada biti rekonstruisana neka odjeljenja i da će biti smješteni ili tu u prizemlju, ili u nekoj od drugih prostorija koje se sa završetkom izgradnje novog bloka oslobode.

“Čvrsto obećavam da ću riješiti taj krupni problem u gradu. Početkom iduće godine dobrovoljni davaoci imaće prostorije za rad u KBC”, kazao je Magdelinić.

On je dodao da se radi o neprofitnoj organizaciji od posebne važnosti.

"To je nama u zdravstvu najbliskija nevladina organizacija, neprofitna, izuzetno važna, i ako problem njihovog kancelarijskog zbrinjavanja ne mogu da riješe oni koji bi to trebalo da urade i čija je to nadležnost, ja čvrsto stojim na obećanju koje sada dajem”, rekao je direktor KBC Berane.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi u Beranama, jedno od jaaktivnijih i nabrojnijih u Crnoj Gori, još uvijeka je bez prostorija za rad, uprkos brojnim obećanjima koje su ranije dobijali.

Predsjednik ove asocijacije Milan Mojašević kazao je Portalu RTCG da se je bio doveden u pitanje rad ovakvog udruženja.Mojašević je podsjetio je da se radi o asocijaciji koja ima 500 članova, od kojih je veliki broj dao krv preko stotinu puta.

“I ja sam dao krv 91 put. Kada dobijemo prostorije u KBC prioritet će nam biti da podmalidimo organizaciju i da sačuvamo visok nivo koji smo do sada postigli”, kazao je Mojašević.

On je pozvao mlade da im se priključe, jer stariji davooci ulaze u godine kada po sili zakona to više neće moći da čine.

“Mladi treba da shvate da neko treba da nas zamijeni kako bi uvijek imali dovoljne količine dragocjene tečnosti i bili u prilici da pomognemo ljudima u nevolji. To je njihov dug”, rekao je Mojašević.

Iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi podsjećaju da je je procenat dobrovoljnih davalaca u odnosu na ukupni broj stanovnika u Beranama oko tri odsto, i da je to iznad državnog prosjeka, ali da je krajnji cilj da taj procenat bude šest odsto, koliko iznosi u zemljama Evropske unije. 

Ova nevladina asocijacija jedna je od najbrojnijih u Beranama, sa oko petsto redovnih članova, i još toliko onih koji se javljaju po potrebi.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Berane dobitnik je državne nagrade “13. Jul”, kao i najvišeg opštinskog priznanja, nagrade, “21. Jul”.

Portal RTCG je nedavno pisao o Beransu rekorderu Vlajku Labudoviću, koji je dao krv čak 179 puta, i koji je apelovao na mlade ljude da se uključe u ovaj najhumaniji posao.

U provali prostorija koje su nekada koristili uništeni im je kompletan inventar i ukradena sva priznanja, među kojima i oko trideset pojedinačnih zlatnih plaketa.

Iz KBC Berane obećavaju da će pomoći koliko god mogu da osim prostorija, obezbijede i neka osnovna sredstva za rad dobrovoljnih davalaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније