Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 04. 2024. 12:03 >> 12:04
Čitaj mi:

TURISTIČKI POSLENICI

Jelovicu sačuvati od "betonizacije"

Planina Jelovica, odmah po izlasku iz tunela „Klisura“ iz pravca Podgorice, odnosno Kolašina, još uvijek je urbanistički praktično netaknuta i treba učiniti sve da se ne dogodi „betonizacija“ i sa ove strane Bjelasice, smatraju turistički poslenici iz Berana.

Kako naglašavaju, potrebni su novi hotelski kapaciteti, ali da se mora očuvati duh prirode opjevane u narodnoj pjesmi „Jelovice ti jedina, najljepša si od planina“.

Prema sadašnjem Prostornom planu Crne Gore, koji je trenutno u fazi izmjena, na planini Jelovici, odnosno njenom desnom dijelu koji pripada opštini Andrijevica, dozvoljena je gradnja risorta i modernih hotela, dok na lijevoj strani i prostoru opštine Berane dalja gradnja hotela nije planirana.

Opština Berana je ranije tokom javne rasprave o Nacrtu prostornog plana uložila primjedbe i zatražila izmjene koje bi predvidjele da se na Jelovici, osim vikendica katunskog tipa, mogu graditi i hoteli, što starim Prostornim planom, kao Posebnim prostornim planom za Bjelasicu i Komove u 2010. godini najprije, nije predviđeno.

"Možda je to tada izgledalo nevažno ili nije bilo vizije. To je vrijeme kada još nije bio počeo da se gradi put preko Jelovice do Kolašina. Ali sada, kada je taj put konačno otvoren, i kada se postavlja pitanje valorizacije turističkih potencijala, pokazuje se kakva je to bila greška", kazali su u Turističkoj organizaciji u ovom gradu.

Mada je planina najvećim dijelom isparcelisana i u toku je gradnja vikednica, a cijena ara dostiže i do 12 hiljada eura, turistički radnici smatraju da gradnja mora biti pod strogom kontrolom.

Portal RTCG pisao je ranije o tome da su cijene zemljište na planini Jelovici počele vrtoglavo da rastu početkom prošle godine.

U 2022. godini cijena ara se još uvijek kretala oko hiljadu eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar mogao se kupiti za tek trista do četiristo eura. Kako se približavao završetak puta i otvaranje tunela „Klisura“ cijene su naglo skočile i dostigle maksimum u ovom trenutku.

Mještani beranskog mjesnog centra Lubnice, koji uglavnom imaju imanja na Jelovici, kažu da su glavni kupci zemljišta Podgoričani, koji namjeravaju da prave vikendice.

Oni smatraju da će upravo sada, kada je put stavljen u funkciju i kada putovanje do Kolašina i skijališta sa te strane Bjelasice, početi bolja valorizacija njihove planine. Naime, osim starog hotela koji je kupila kompanija "Osmanagić" i koji nije u funkciji, na Jelovici trenutno ima samo još jedan ranije izgrađeni hotel, u kojem su smješteni radnici preduzeća „Euroasfalt“, a koji je od otvaranja puta svakim danom, posebno vikendom, sve puniji gostima iz centralnog i južnog dijela Crne Gore.

Priliv vikend turista potpuno je već primjetan i u beranskim ugostiteljskim objektima, a Opština Berane je, sa svojim preduzećima, učinila napore da da grad uljepša i ukloni sve divlje deponije koje su se nalazile u prigradskom dijelu na trasi novog puta.

Da će se u Beranama nakon otvaranja ovog puta i skraćivanja dionice od Podgorice do Berana na svega devedeset kilometara, od čega 40 kilometara čini auto-put, tražiti krevet više ove turističke sezone, već sada je sasvim izvjesno.

Berane trenutno ima ukupno 215 hoteskih kreveta, u jednom velikom, i više malih hotela, kao i još četrdeset seoskih domaćinstava, od kojih je najviše upravo na Bjelasici, odnosno u Lubnicama i selima koja pripadaju ovom mjesnom centru.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški i hotelski kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača.

I pored izražene potrebe za novim hotelskim sadržajima, većina građana Berana u neformalnim razgovorima reći će vam da je Jelovicu potrebno što je moguće više sačuvati od pretjeranje gradnje i „betonizacije“ i po mogućnosti je sačuvati onakvom kako je opjevana.                                                                                                      

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније