Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

B.B. [ N1 ]

30. 04. 2022. 17:41 >> 17:43
1

PRIJE 29 GODINA

Danas godišnjica napada na Moniku Seleš

Najstrašnija scena na teniskim terenima viđena je prije tačno 29 godina – 30. aprila 1993. u Hamburgu. Jugoslovenska teniserka Monika Seleš ubodena je kuhinjskim nožem tokom meča četvrtfinala WTA turnira.

Počinilac zločina bio je Ginter Parhe, opsjednuti navijač Štefi Graf, kako je policija kasnije utvrdila. On je odmah lišen slobode, a u pauzi između gemova dotrčao je do terena i zatim ranio 19-godišnju teniserku.

Seleš, koja je u tom trenutku igrala protiv Bugarke Magdalene Malejeve, zadobila je ranu duboku četiri centimetra i odmah je prevezena u bolnicu. Fizički se Seleš osjećala dobro poslije nekoliko nedjelja, ali su psihološke posljedice nevjerovatnog šoka trajale do kraja njene karijere.

Njemačka policija je poslije istrage utvrdila da je napadač bio psihički neuravnotežen i da je motiv za njegov napad bila želja da se Štefi Graf vrati na prvo mjesto liste najboljih teniserki svijeta. Parhe je u iščekivanju suđenja proveo šest mjeseci u pritvoru, a potom je tokom suđenja utvrđeno da je psihološki nesposoban i osuđen je na dvije godine uslovne kazne uz obavezno liječenje.

Dotad, Monika Seleš se etablirala kao "čudo od djeteta" i prije svog 20. rođendana osvojila je nevjerovatnih devet grend slem titula. Poslije divljačkog napada njemačkog navijača osvojila je još jedan GS – Rolan Garos 1996. godine.

Poslije napada mjere bezbjednosti na teniskim mečevima su povišene, a na narednom Vimbldonu igrači su sjedjeli leđima okrenuti ka sudijama tokom pauza između gemova, kada je Monika i napadnuta.

Seleš je potom izjavljivala da su te mjere bezbjednosti bile "kozmetičke“ i da suštinski nijesu doprinijele višem nivou sigurnosti igračica. Nikada više nije nastupala na turnirima u Njemačkoj, a zbog te odluke je, između ostalog, propustila i završni masters 2001. godine. Štefi Graf je posjetila Moniku dok je bila u bolnici.

WTA je predložio da Seleš bude na prvom mjestu WTA liste tokom oporavka zbog napada, ali ta odluka nikada nije usvojena. Monika Seleš u svojoj autobiografiji piše da se druge teniserke nijesu složile sa tim, uz izuzetak Gabrijele Sabatini, koja ju je podržavala. Ostalih 16 teniserki koje su glasale, bile su protiv. Graf nije bila prisutna tokom glasanja.

Poslije napada Seleš nije igrala dvije godine, a tokom perioda oporavka razvila je probleme sa depresijom i poremećaj ishrane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније