Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

Beta / rtcg.me

12. 09. 2015. 23:14 >> 00:41

PRVA GREN SLEM TITULA

Peneta osvojila trofej i saopštila da ide u penziju

Italijanka Flavija Peneta osvojila je trofej posljednjeg Gren slem turnira u sezoni, pošto je večeras u finalu Otvorenog prvenstva SAD-a savladala zamljakinju Robertu Vinči sa 2:0 u setovima - 7:6, 6:2. Ova 33-godišnja igračica postala je najstarija teniserka koja je u Open eri uspela da trijumfuje na nekom Gren slem turniru.

Peneta je do šeste pobjede u desetom međusobnom duelu sa godinu mlađom sunarodnicom došla poslije sat i 33 minuta igre.

Ovim teniserkama je ovo bilo prvo učešće u finalima nekog Gren slema, pa je ovo i prva titula Penete na US Openu.

U paru sa Argentinkom Dulko, 2011. godine je trijumfovala na Australijan Openu u dublu, ali ovo joj je prva Gren slem titula u singlu, u svom 49. nastupu na najvećim turnirima. Prije nje, najduže na Gren slem trofej čekala je Francuskinja Marion Bartoli, koja je 2013. osvojila Vimblodon u svom 47. nastupu na GS turnirima.

"Ovo je ostvarenje sna. Uvjek sam sanjala kako podižem Gren slem trofej", kazala je Peneta na svečanoj ceremoniji nakon finala.

Potom je sve iznenadila, saopštivši da se povlači na kraju sezone. Prepuna „Artur Eš” arena je zanijemila, ali potom je Peneta ispraćena ovacijama.

"Prije nego je turnir počeo, još prije mjesec dana, donijela sam ogromnu životnu odluku. Ovo je moj način da kažem zbogom tenisu", izjavila je 33-godišnja teniserka. Ipak, istakla je da će završiti sezonu i tek nakon toga okončati karijeru. Sjajan način da se okonča karijera...

Pobjedom u finalu Peneta se popela na osmo mjesto WTA liste, što je njen najbolji plasman u karijeri.

Peneta je druga teniserka van TOP 10 koja je slavila na US Openu, od kako je počeo sadašnji sistem rangiranja 1975. godine. Kim Klajsters je 2009. osvojila trofej, kada se vratila iz penzije.

Prije turnira u Njujorku, najveći uspjeh 32-godišnje Vinči na četiri najveća turnira bio je plasman u četvrfinale. Ona će imati za čim za žali pošto je prethodne nedjelje prikazala briljantne partije. U polufinalu je napravila navjeću senzaciju eliminisavši najbojlu igračicu svijeta Serenu Vilijams, ali večeras nije uspjela da odigra na tom nivou.

S druge srane, Peneta je na teren izašla sa jasnim planom. Napadala je bekhend protivnice i tokom cijelog meča igrala strpljivo, a takva igra je na kraju i dala rezultat.

Peneta, 26. teniserka na WTA rang listi, sigurnim servisima je počela meč i već u petom gemu, poslije velike borbe je došla do brejka.

Ipak, ona nije uspjela da sačuva stečenu prednost, pa je Vinči u osmom gemu stigla do izjednačenja. U nastavku prvog seta nije bilo brejkova, pa je on okončan u taj-brejku, koji je Peneta dobila sa 7:4.

Peneta je u drugom setu odigrala znatno bolje. Ona je na početku tog perioda dva puta oduzela servis protivnici i povela sa 4:0.

Vinči je uspjela da uzvrati jedan brejk, međutim, Peneta joj je potom još jednom oduzela servis.

Peneta je zabilježila 28 direktnih poena i 22 neiznuđene greške, dok je Vinči upisala 21 "vinera" i 30 grešaka.

Vinči i Peneta, koje se poznaju od djetinjstva, odrasle su u gradovima na jugu Italije koji udaljeni oko 60 kilometara. Njihov duel u finalu sa tribina je pratio i premijer Italije Mateo Renci.

Finale u muškoj konkurenciji između Novaka Đokovića i Rodžera Federa na programu je sjutra od 22 sata. Biće to njihov 42. međusobni duel, a Švajcarac ima jednu pobjedu više.

U konkurenciji parova, ranije danas prvi put u karijerama do najvažnijih pehara stigli su Francuzi Pjer-Ig Arber i Nikola Mau, koji su u finalu bili bolji od Britanca Džejmija Mareja i Australijanca Džona Pirsa (6:4, 6:4).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније