Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

29. 12. 2023. 11:13 >> 11:15
Čitaj mi:

STANJE LEGENDE I DALJE MISTERIJA

Deset godina od Šumaherove nesreće na skijanju

Jedan od najboljih vozaća Formule 1, Mihail Šumaher na današnji dan, prije deset godina, je doživio nesreću na skijanju u Francuskoj.

Tog 29. decembra 2013. godine, sedmostuki svjetski šampion je provodio odmor sa porodicom na francuskim Alpima, kada je prilikom skijanja izletio sa staze i udario glavom u stijenu. Iako je nosio kacigu, povreda je bila gotovo smrtonosna.

Dok su ljekari vodili borbu za njegov život, njemački vozač je stavljen u stanju indukovane kome.

Kako se stanje djelimično popravljalo, tako je Šumaher postepeno izvučen iz kome, a potom i prebačen u svoju kuću na Ženevskom jezeru.

Do danas, rijetka su ažuriranja o stanju 54-godišnjeg Njemca, a Šumaher nije viđen u javnosti od nesreće.

Medicinsko stanje Šumahera ostalo je dobro čuvana tajna njegove porodice.

Njegov 50. rođendan prošao je sa veoma malo infomracija o njegovom zdravlju, iako je porodica organizovala izložbu suvenira u Kelnu i izdala aplikaciju koja slavi njegova dostignuća.

Šumaher se smatra za jednog od najdominantnijih vozača Formule 1, nerjetki su oni koji ga smatraju za najboljeg svih vremena, a njegova dominacija u Ferariju se smatra i jednom od najvećih u sportu generalno.

Prve dvije titule je osvojio kao vozač Benetona, gdje je sarađivao sa Rosom Braunom.

Međutim status legende i simbol dominacije postao je kada je prešao u Ferari.

U Ferariju nije sve odmah "kliknulo" za njega. Bio je diskvalifikovan, pa povrijeđen, sve do 2000. godine kada je osvojio svoju prvu titulu za ekipu iz Maranela.

Tada je i počela dominacija, a populrani "Šumi" je osvojio pet vezanih titula što i dalje niko nikad nije uspio u najbržem cirkusu na planeti.

Fetel je osvojio četiri vezane titule, Hamilton ima ukupno isti broj titula ali je takođe njegov najveći niz bio četiri (2017-2020.), tako da je sadašnji aktuelni šampion Maks Verstapen jedini koji bi mogao da "ugrozi" Šumahera, pošto je holandski vozač Red Bula u nizu od tri uzastopne titule.

Karijeru je završio u Mercedesu, a posljednji podijum imao je u Valensiji 2012. godine kada je trku završio kao treći.

Šumaherov sin Mik, ide stopama svog oca kao vozač F1.

Nakon što je postao evropski F3 šampion, Mik se pridružio vozačkoj akademiji Ferarija prije nego što je učestvovao u šampionatu Formule 2 2019. godine.

On je debitovao u F1 2021. godine nakon potpisivanja višegodišnjeg ugovora s timom Haas.

Imao je problema s performansama u američkom timu, i nakon što je završio na 16. mjestu u šampionatu 2022. godine, Haas je najavio da će Mik napustiti tim.

Od tada je bio rezervni vozač u Mercedesu, služeći kao zamjena za Luisa Hamiltona i Džordža Rasela, a takođe će trkati za Alpine tim u Svjetskom šampionatu izdržljivosti 2024. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније