Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

06. 04. 2024. 10:00 >> 10:35
Čitaj mi:

ULAZAK DUBAIJA I OSTALE ZAVRZLAME

Trgovina „na malo” u ABA ligi i podgorički fer-plej

Otkada se prvi put pomenula mogućnost da famozni KK Dubai vrata ka Evroligi otvori preko AdmiralBet ABA lige, iz sedmice u sedmicu su se mijenjale ploče. „Tvrdio” se pazar, ulog je rastao, da bi konačno iz regionalnog takmičenja u petak saopštili da je klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i definitivno novi član.

Od prvobitnih milion i po eura, cifra koju će Dubai platiti za ulazak na ex-YU tržište je porasla na dva i po miliona. Od toga će klubovi podijeliti 1,7 miliona, dok će 800.000 otići na troškove putovanja. Zbog ulaska novog kluba sa udaljenog tržišta, odlučeno je da liga bude proširena na 16 učesnika bar do kraja sezone 2029/2030, ali je napravljen i ogroman problem, jer ova takmičarska godina klizi ka neregularnosti.

Kolo prije kraja, odlučeno je da svi učesnici ABA lige i naredne sezone budu učesnici elitnog ranga, da 15. član bude šampion NLB ABA2 lige, a 16. Dubai. Od priče da posljednjeplasirani tim gubi pravo učešća, a da pretposljednji igra baraž sa vicešampionom ABA2 lige više nema ništa, jer su klubovi, koji su ujedno i vlasnici, glasali da se ništa ne mijenja.

Prethodno je dogovor bio da u slučaju ulaska Dubaija samo tim sa začelja ABA lige igra baraž sa ekipom iz drugog ranga (to je najvjerovatnije trebalo da bude Široki), ali se od toga odustalo. Trgovalo se „na malo”, a kako to obično biva izvisili su „mali”.

Pitanje je, međutim, da li će sve ove odluke postati validne, jer predstavnici Budućnost Volija i Partizana nisu prisustvovali onlajn Skupštini. Predsjednik „plavih” Dragan Bokan je ranije za RTCG rekao da odluke o uključenju timova van prostora bivše Jugoslavije, kao i promjeni sistema takmičenja, po Društvenom ugovoru mogu da se donesu samo jednoglasnom odlukom članova Skupštine. Jasno je da to ovog puta nije bio slučaj, jer nije bilo predstavnika posljednjeg i šampiona iz sezone 2017/2018.

Možda će Bokan, ali i predsjednik Partizana Ostoja Mijajlović, promijeniti stav kada SC Derbi i zvanično uđe u vlasničku strukturu ABA lige, za šta je juče dat rok od sedam dana. To se traži još od 2021. godine, kada su „studenti” to pravo „zaradili” osvajanjem ABA2 lige, ali je prvi čovjek Crvene zvezde Nebojša Čović sve vrijeme to „kočio”. Sada, kada je Dubai na pragu regionalnog takmičenja, pristao je na sve...

A Zvezda će biti u centru pažnje i u posljednjem kolu, jer će direktno odlučivati ko će ugrabiti posljednju kartu za plej-of - SC Derbi ili Split. Beograđani su obezbijedili 1. mjesto i na utakmici u Dalmaciji mogu da biraju rivala u četvrtfinalu, što bi im u slučaju poraza na Gripama bili Splićani, a ako pobijede igrali bi sa „studentima”.

Za imidž lige bi bilo dobro da Zvezda trijumfuje u Splitu, jer je SC Derbi zaslužio mjesto u plej-ofu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog odnosa sa „starijim bratom”, Budućnost Volijem. U posljednjem kolu, u kojem im bodovi ništa nisu značili, „plavi” su savladali tim Dejana Jakare 93:80 i osudili ga da čeka pomoć „crveno-bijelih”. Iako je javna tajna da su oba kluba pod Bokanovom kontrolom, dueli podgoričkih timova su uvijek imali takmičarski naboj, pa se dešavalo da SC Derbi šokira šampiona Crne Gore i u ABA ligi (dva puta), i u polufinalu ABA Superkupa, kao i u finalu Kupa Crne Gore.

Sada, kada su mnogi očekivali da će Budućnost „povući ručnu” (i kvota zbog velikog broja uplata na jedinicu pala sa 2,40 na 1,70), timovi slovenačkih stručnjaka Andreja Žakelja i Jakare su odigrali pošteno, pa će „studenti” do nedjelje morati da pričekaju da vide da li su u plej-ofu.

Možda iz njihovog primjera nešto nauči i Čović, pa FMP bar nekad zaprijeti Crvenoj zvezdi, od koje ima 39 vezanih poraza. Posljednju pobjedu je upisao 18. maja 2011. godine (97:87) u Superligi Srbije. Nedugo zatim je uslijedio čuveni UPPR, kojim je FMP pomogao Crvenoj zvezdi da izbjegne gašenje zbog dugova, a Čović se iz vlasničke fotelje u Železniku preselio u ulogu alfe i omege „crveno-bijelih”...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније