Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

16. 04. 2024. 10:38 >> 16:19
Čitaj mi:

FLORIJAN VIRC

Dječak koji je prošao kroz pakao odveo Bajer na Olimp

Ni u najljepšim snovima navijačima Bajera nije moglo da se dogodi ono što se dešava ove godine. Klub koji je godinama bio sinonim za baksuz i nosio epitet "vječiti drugi" je dolaskom Ćabija Alonsa sredinom prošle sezone postao sila, od ekipe koja se borila za opstanak stigao do Lige Evrope, ali niko nije mogao ni da pretpostavi šta će se dešavati u ovoj takmičarskoj godini.

"Verkself" je četiri kola prije kraja Bundeslige osvojio prvu titulu u istoriji, u finalu je Kupa Njemačke, a u četvrtak bi mogao da se domogne i polufinala Lige Evrope.

Ujedno, u Londonu će se boriti za rekord - ukoliko ostane neporažen, biće mu to 44. utakmica zaredom koju nije izgubio, što nikada nikome nije uspjelo u "ligama petice".

Mnogo je heroja u Alonsovom timu, ali jedan se ipak izdvaja - Florijan Virc.

Ofanzivni vezista je na 41 utakmici ove sezone upisao 17 golova i 18 asistencija i postao prvi njemački fudbaler u pet najjačih liga Evrope u posljednje tri decenije koji je dobacio do 15 u obje te kategorije.

Momak rođen prije 20 godina u Pulhajmu, koji je 2020. stigao na "Baj arenu" iz Kelna za samo 200.000 eura na ime trening kompenzacije, već u prvoj "pravoj" seniorskoj sezoni (2021/2022) je pokazao da je najveća nada njemačkog fudbala.

Sakupio je 10 golova i 14 asistencija, prije nego što je u martu 2022. pokidao prednji ukršteni ligament. Tri mjeseca kasnije, Bajer mu je dao novi ugovor do 2027. godine.

"On će biti jedan od najboljih igrača Njemačke u sljedećoj deceniji", rekao je tadašnji glavni sportski direktor Rudi Feler.

Iza uspjeha Bajera stoji Felerov nasljednik Simon Rolfes, koji je i doveo Virca iz Kelna. Bivši igrač "aspirindžija" je 2018. postao šef odjeljenja za mlade i razvoj i odmah otišao do roditelja dječaka kojeg je slučajno vidio dok je bio potpuno van fudbala.

"Zadovoljan sam sa mnogo pojačanja, ali Florijanov slučaj je specijalan. Otkrio sam ga kada je imao 13 godina. Prvo pitanje koje sam postavio kada sam se vratio u klub bilo je kada mu ističe ugovor sa Kelnom. Rečeno mi je da je 2020. i on mi je postao prioritet. Nestvarno je da smo ga doveli bez obeštećenja, a on je podigao klub na novi nivo", rekao je za "Marku" čovjek koji je igrao u veznom redu Bajera od 2005. do 2015.

Pogodak sa Vircom je uticao da Rolfes u julu 2022. napreduje i naslijedi Felera. I pogodio je sa izborom trenera, koji je do tada vodio samo B tim Real Sosijedada.

"Najbolja odluka koju sam donio tokom šest godina u klubu je što sam postavio Simona Rolfesa za sportskog direktora. Doveo je veoma mladog Florijana Virca i neiskusnog Ćabija Alonsa, koji je sada najbolji trener na svijetu", rekao je glavni izvršni direktor Bajera, Fernando Karo.

Spoj Virca i Alonsa se pokazao idealnim.

"Naučio sam mnogo stvari od trenera, kao što su kako i kad da dodam pas. Mnogo pričamo o tome šta je bitno i za mene i za tim", istakao je Virc, koji je dao het-trik u šampionskom slavlju protiv Verdera.

Tokom predsezone, baskijski stručnjak je pazio svog bisera i tražio od ostalih igrača da opreznije ulaze u duele sa njim, kako bi vratio samopouzdanje, jer je i dalje strahovao od nove povrede. Malo po malo, postao je apsolutni lider tima.

"Njegove godine nisu bitne. Florijan je veliki profesionalac i veoma je disciplinovan sa loptom. U našoj taktici je jako bitno da na toj poziciji bude igrač koji ima klasu u napadu i omogućava nam da igramo dobro. Sa njegovim kvalitetima i inteligencijom je čitavi tim bolji, jer je on specijalan fudbaler", naglasio je Alonso i uporedio ga sa Lionelom Mesijem.

"Zašto je Mesi tako dobar? Zato što zna kada i kako da odigra jednostavne pasove. U fudbalu nije uvijek cilj napraviti najbolji potez, već najpametniji i Florijan to umije. Zato je tako dobar".

A kod mlade zvijezde je iščezao i strah od povrede, zato briljira i odveo je Bajer na fudbalski Olimp.

"Uživam u treninzima i utakmicama, u tome što imamo veliki posjed lopte. Volim da ubrzam igru, a ako mogu i da postignem gol, onda je sve još bolje", rekao je Virc, kojeg su navijači prozvali "Fußballgott" (bog fudbala).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније