Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

05. 01. 2024. 14:36 >> 15:51
Čitaj mi:

PERE GVARDIOLA-IZLAZAK IZ SIJENKE BRATA

Od amaterskog fudbalera, super agenta do predsjednika najvećeg evropskog fudbalskog hita

Đirona je apsolutni fudbalski hit, ne samo Španije već cijele fudbalske Evrope.

Mala ekipa iz istoimenog grada sa sjevera Katalonije piše najveće poglavlje u svojih 93 godine postojanja, budući da su očigledno odlučili da idu do kraja u šampionskoj trci sa Real Madridom.

Pokazali su to i maestralnom pobjedom nad Atletiko Madridom od 4:3.

Ekipa koja se nalazi pod pokroviteljstvom Siti Fudbal Grupe (Emiratski sportski konglomerat koja je vlasnik Mančester Sitija, Troje, Đirone, Njujork Sitija...), oslanja se na kombinaciju talentovanih igrača, kakvi su talentovani Arnau Martinez (desni bek), kolumbijski veznnjak Džon Solis, Savio(pozajmica iz Troje)i Pablo Tore (pozajmica iz Barselone), ali i iskusni 37-godišnji Kristijan Stuani, kapiten koji sa osam golova ove sezone pokazuje da su godine samo broj.

Odlična i reakcija na tržištu pa je u Đironu stigao dvojac iz Ukrajine, Artem Dovbik (sa 11 golova prvi strijelac tima) i Viktor Cigangov.

Trener Mičel, je takođe neko ko raste sa timom, jer je prije Đirone radio u svom Rajo Valjekanu i Ueski.

Ipak čovjek koji se krije iza uspona Đirone, i koji je skoro cio svoj fudbalski vijek nekako u sjenci starijeg brata je 47-godišnji predsjednik kluba Pere Gvardiola.

Kao fudbaler, nije bio ni približno talentovan kao njegov  brat Pep, koji je preko decenije nosio dres Barselone, bio reprezentativac Španije, osvajao trofeje.

Pere je sa druge strane nakon nekoliko nastupa u C timu Barselone, igrao kratko u fudbalskoj ligi Andore za Prinsipat.

Nakon što se mlad penzionisao, odlučio je da postane fudbalski agent i menadžer.

Na tom polju, Pere se bolje snašao nego na fudbalskim terenima, a postao je poznat navijačima Barselone kao čovjek koji je završio transfer Luisa Suareza u Barselonu, kao i menadžer legende kluba Andreasa Inijeste.

Onda je 2017. godine odlučio da kupi dionice fudbalskog kluba Đirona, a ubrzo i da postane predsjednik.

Interesantno je da je iste godine i Siti Fudbal Grupa ušla u klub.

Nije sve išlo uzlaznom putanjom, jer je Đirona 2019. godine izpala u Segundu, nakon tragičnog poraza od Alavesa 2:1.

Potom su 2020/21. završili kao šesti u drugoj ligi, ali su preko plejofa i pobjede nad Tenerifeom u finalu (3:1) uspjeli da izbore povratak u elitu.

Prošle sezone su završili kao deseti, ali su bili apsolutni hit lige svega četiri boda od zone koja bi im garantovala izlazak u Evropu. U toj sezoni se pamti trijumf nad Realom od 4:2, kada je zablistao Teti Kasteljanos koji je dao sva četiri gola.

Zato ove sezone igraju još bolje, i za sada su drugi sa istim brojem bodova koliko i prvoplasirani Real Madrid -48, i svega jednim porazom u sezoni.

To je ujedno i sedam bodova više od trećeplasirane Barselone koju su dobili 2:4 kao gosti 10. decembra.

Svi ovi uspjesi, dovode do toga, da kada se pomene prezime Gvardiola, barem u Španiji svi će da govore u množini, odnosno braći koja su uspješna svaki na svom polju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније