Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

В.Г.

22. 06. 2023. 14:35 >> 14:36

SJEĆANjE I DALjE ŽIVI

Punih 37 godina od "Božje ruke" i gola vijeka

Na današnji dan prije tačno 37 godina desila su se dva pogotka koja su ostala upisana u istoriju svjetskog fudbala, a oba su djelo jednog od najvećih igrača svih vremena, Dijega Armanda Maradone.

Tog 22. juna 1986. godine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku protiv Engleske viđen je jedan od najkontroverznijih golova u istoriji Mundijala, koji je obilježio karijeru legendarnog Maradone.

Na loptu, koja je letjela ka kaznenom prostoru, išli su Maradona i Piter Šilton. Pošto je bio 20 centimetara niži od engleskog golmana, Maradona ju je pesnicom udario i poslao u mrežu.

"Čekao sam da me igrači zagrle, ali oni to nijesu uradili. Tada sam im rekao da me zagrle ili sudija neće priznati gol", rekao je Maradona, koji je poslije utakmice istakao da je pogodak postignut uz pomoć njegove glave i "Božje ruke".

Samo četiri minuta kasnije viđen je jedan od najlepših golova u istoriji fudbala,  a koji je 2002. proglašen za gol vijeka.

Maradone je uzeo loptu na centru igrališta, predriblao pola preprezentacije Engleske i na kraju lagano proslijedio loptu u mrežu.

Engleski komentator je uzviknuo da je prvi gol sigurno neregularan, jer je postignut rukom, ali zato drugi vrijedi za deset.

Priliku da uživo posmatraju ispisivanje istorije imalo je 114 hiljada navijača na "Asteka" stadionu.

Na tom Mudnijalu Dijego je Argentinu doveo do titule prvaka svijeta u dvoboju sa reprezentacijom Zapadne Njemačke (3:2).

Maradona je preminuo prije skoro tri godine, ali je i poslije njegove smrti ostalo da živi sjećanje i legenda o tome kakav je igrač bio. I živjeće dok god se lopta bude kotrljala travnatim terenima.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније