Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

09. 03. 2021. 10:38 >> 10:37

IMA VIZIJU REPREZENTACIJE

Radulović: Malo je vremena za drastične promjene

Novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Miodrag Radulović objavio je spisak igrača za predstojeće utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a u intervjuu za Anadoliju objašnjava zašto se odlučio da pozove samo fudbalere koji nastupaju u inostranstvu.

"Kovid režim je nalagao da se imena pošalju ranije. U domaćoj ligi igraće se još tri kola do okupljanja reprezentacije, a loša iskustva iz prošlosti s povredama pojedinih igrača primorala su nas da budemo oprezni i da sačekamo još nedelju dana. Svakako da u crnogorskim klubovima ima kandidata za najjači nacionalni tim i to će nam biti baza iz koje ćemo proširivati roster u toku kvalifikacionog ciklusa. U periodu kada korona diktira pravila u evropskom i svetskom fudbalu, najvažnije je da svi budu zdravi i da u kompletnom sastavu dočekamo prve tri utakmice. Došao sam na ovu funkciju s jasnom vizijom o promjeni sistema igre, ali ću i na tom planu morati da sačekam određeno vrijeme jer ćemo uoči duela s Letonijom praktično odraditi samo jedan zajednički trening", istakao je Radulović.

Kvalifikacije otvoriti pobjedom

Pored Letonije s kojom igra na gostujućem terenu, Crna Gora će na otvaranju kvalifikacija dočekati Gibraltar i Norvešku u Podgorici.

"Malo je to vremena da bi se napravile neke drastične promjene u koncepciji i sistemu igre. Biću iskren, imamo jako tešku grupu, ali sasvim solidan raspored na početku. Kao selektor Libana i Mjanmara, imao sam i ranije priliku da igram kvalifikacije za velika takmičenja i znam koliko je bitno startovati pobjedama. Prije svega na psihološkom planu i zbog stvaranja pozitivnog ambijenta u javnosti. Fokus je na prvoj utakmici protiv Letonije, poslije ćemo razmišljati o Gibraltaru i Norveškoj, a tek nas očekuju velika iskušenja u duelima s Holandijom i Turskom. Radimo ozbiljan skauting svih protivnika, ništa nas ne smije iznenaditi u pokušaju da se domognemo mjesta koje vodi na završnicu Svjetskog prvenstva. Veoma sam ambiciozan i ne krijem da ćemo u svakoj utakmici ići na pobjedu. Vjerujem u ove momke i njihov karakter, nadam se da ćemo Norvešku dočekati puni samopouzdanja i pozitivne energije zbog uspjeha u prve dvije utakmice", optimista je novi crnogorski selektor.

Srbija je u baražu za Evropsko prvenstvo pokazala kako treba igrati protiv reprezentacije Norveške.

"Ispratio sam tu utakmicu, način na koji je stručni štab Srbije pripremio taktiku i način na koji su igrači ideju sproveli u djelo, treba da nam bude vodilja 30. marta u Podgorici. Imamo sve neophodne podatke, norveški igrači su skenirani do najsitnijeg detalja. Najviše se piše i priča o Erlingu Halandu, to je igrač koji je trenutno u trendu i zaista igra u fantastičnoj formi. Ali, isto tako i Norvežani treba da razmišljaju o Stevanu Jovetiću. Zar to nije ista fudbalska klasa? Takođe, treba da razmišljaju o tome kako će Haland izaći na kraj sa Stefanom Savićem i ostalima. Neće mu sigurno biti lako. Nemam ni trunke sumnje da će naši fudbaleri ući otvorenog garda u duel s Norveškom. Naravno, respektujemo svakog, ali se ne plašimo nikoga", naglašava Radulović.

Đurđević da nastavi golgetersku seriju

Napadački dio tima Crne Gore pojačan je nekadašnjim mladim reprezentativcem Srbije i trenutno prvim strijelcem španske druge lige Urošem Đurđevićem.

"Odmah po dolasku na mjesto selektora, saznao sam od predsjednika Dejana Savićevića za mogućnost da Đurđević obuče dres Crne Gore. Prihvatio sam ideju sa zadovoljstvom, jer ga poznajem iz kadetskih dana kada je takođe branio boje naše reprezentacije. Od prvog dana bilo je jasno da imamo obostranu želju. Momak ima 27 godina i igra sezonu života u Sportingu iz Hihona. Postigao je 17 golova u ligi koja nije nimalo laka za igranje. Iskreno se nadam da će golgetersku seriju nastaviti i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo što bi nam znatno olakšalo put ka cilju kome stremimo. Svako ko se bavi fudbalom, sanja da jednog dana obuče dres reprezentacije i nastupi na nekom velikom takmičenju. Đurđeviću se san ostvario i veoma sam srećan što ćemo sarađivati u reprezentaciji Crne Gore", navodi Radulović.

Crnogorski selektor je na početku trenerske karijere pomagao Vladimiru Petroviću u mladoj reprezentaciji tadašnje Srbije Crne Gore, kada je predsjednik saveza bio Dragan Stojković Piksi.

"Izuzetno mi je drago što je Piksi došao na mjesto selektora svoje zemlje. Riječ je o velikom majstoru fudbala, čovjeku koji konačno može da preporodi reprezentaciju Srbije i da je vrati tamo gde zaslužuje da bude - u vrhu evropskog i svjetskog fudbala. Nalazimo se u sličnoj situaciji i obojica imamo olakšavajuću okolnost, jer smo već radili u sistemu nacionalnog saveza i znamo kako stvari funkcionišu. Piksija poznajem iz perioda kada je rukovodio fudbalskom organizacijom, tada se vidjelo da je pravi vođa i veliki motivator. Imponuje mi što je prepoznao moj kvalitet i pružio mi šansu da radim s Petrovićem u mladoj reprezentaciji SCG. Kroz tu generaciju prodefilovali su mnogi igrači koji su kasnije postali vedete evropskog fudbala, od Nemanje Vidića, Branislava Ivanovića, Danka Lazovića do Simona Vukčevića, Andrije Delibašića. Želim Piksiju mnogo sreće i ubeđen sam da će umjeti da iskoristi potencijal srpskih igrača", poručio je selektor Crne Gore.

Iskustvo Jovetića i Savića neprocjenjivo

Svakako da će novi selektor imati veliku pomoć od najiskusnijih igrača u reprezentaciji, ujedno i najzvučnijih imena poput Jovetića i Savića.

"Imam svakodnevnu komunikaciju s obojicom. Jovetić je kapiten generacije 1989. godišta koja je igrala prve kvalifikacije u omladinskoj konkurenciji. S druge strane, Savić je bio u mojoj generaciji 1991. godište koja se prvi put plasirala u elitnu rundu. Sarađivali smo u mlađim selekcijama i među nama nema nikakvih tajni. Njihovo iskustvo će biti od neprocenjivog značaja u borbi protiv glavnih favorita u našoj kvalifikacionoj grupi. Imaju veliki staž i uživaju ogroman ugled među saigračima u reprezentaciji. U situaciji kada ću imati samo jedan trening uoči meča s Letonijom, njihova pomoć je zlata vredna. Saslušaću šta imaju da kažu i pokušaćemo svi zajedno da na što brži i efikasniji način te ideje sprovedemo u delo", pojašnjava Radulović.

Na funkciji selektora Crne Gore, Radulović ima privilegiju da sarađuje s najvećom legendom crnogorskog fudbala Savićevićem.

"Nisam ni sekunde razmišljao kada me je Dejo pozvao telefonom i pitao: ’Mijo, da li si spreman?’ Naravno da sam spreman. Znate kako kaže izreka, šansa ne bira vrijeme, ali traži spremne. Imao sam dvije želje na početku trenerske karijere. Jedna je bila da sjednem na klupu Budućnosti i to sam ostvario. Druga se odnosila na selektorski posao u A reprezentaciji Crne Gore i priznajem da je prilika došla pomalo i neočekivano. Ne bježim od odgovornosti, uhvatio sam se u koštac s najvećim izazovom u svojoj karijeri i pokušaću sva prethodna iskustva da implementiram u ovo što trenutno radim. Sa Savićevićem sam i kao selektor omladinske reprezentacije imao fenomenalnu saradnju. Napravio je od FSCG perfektnu organizaciju i obezbijedio sve preduslove za rad i pripreme reprezentacije. Na nama je da to iskoristimo i obradujemo narod u Crnoj Gori dobrim rezultatima u predstojećim kvalifikacijama", zaključio je Radulović u razgovoru za Anadoliju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније