Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Novosti.rs ]

20. 09. 2014. 11:15 >> 11:13

NE ŠTETE UVIJEK

Ugljeni hidrati su korisni

Nutricionisti često označavaju ugljene hidrate kao nešto što treba izbjegavati, ali one složene svakako treba uvrstiti u ishranu, jer polako dižu energiju i drže je, ne remeteći nivo šećera u krvi.

Sudeći po većini savjeta o zdravoj ishrani, ugljeni hidrati su neprijatelj linije i zdravlja broj jedan, zbog čega su posljednjih godina na udaru nutricionista više nego masti. Ipak, neke nikako ne bi trebalo da izbjegavate, tvrde britanski stručnjaci. 

Bijelo brašno i proizvodi od njega nijesu previše zdravi, na primjer, testenine ili pekarski proizvodi. Riječ je o jednostavnim ugljenim hidratima koji brzo vraćaju energiju, ali i remete nivo šećera u krvi ostavljajući nas gladne. 

S druge strane, bijeli krompir i integralne žitarice sadrže složene ugljene hidrate koji polako dižu energiju i dugo je drže, ne remeteći nivo šećera u krvi, a zahvaljujući biljnim vlaknima održavaju nas sitim. Takođe, bijeli krompir je odličan izvor vitamina C. 

Grašak ima više ugljenih hidrata i šećera od ostalog povrća, prepun je fitonutrijenata koji imaju naglašena protivupalna svojstva i odličan je za ženske reproduktivne organe, dok organe za varenje štiti od karcinoma. 

Za banane se tvrdi da imaju previše šećera i ugljenih hidrata kao i grašak, a i da goje. To je još jedna zabluda, one su odličan izvor vitamina B6, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a sadrže i dosta vlakana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније