Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

T.G. [ klix.ba ]

07. 02. 2022. 16:40 >> 16:41

UGLJENI HIDRATI

Pet namirnica koje pomažu pri mršavljenju

Kad odlučimo da treba da smršamo najčešće odlučujemo da se odreknemo ugljenih hidrata jer mislimo da su hljeb, tjestenina i krompir najčešći krivci za previše kilograma. Međutim, to uopšte nije tako. Ugljeni hidrati su najveći su izvori energije u tijelu, jer osiguravaju tijelu glukozu koju koristi za energiju.

Rhiannon Lambert, nutricionistkinja i autorka knjige "Science of Nutrition: Debunk the Diet Myths and Learn How to Eat Well for Health and Happiness", naglašava da bi ugljeni hidrati trebali da čine oko jedne trećine našeg dnevnog unosa kalorija.

Tjestenina

"Raznolikost tjestenine od cijelog pšeničnog zrna jednostavan je način za povećanje sadržaja vlakana koji će pomoći da smo duže siti, i da smanjimo rizik od dijabetesa tipa 2", kaže Rhiannon.

Ipak, postoji jedan trik – za održavanje zdrave težine trebalo bi jesti hladnu tjesteninu.

"Vruća tjestenina će se brže osloboditi u krvotok, dok će hladna imati više otpornog škroba koji je ključan, pokazuju studije, za zdravu težinu ili pomoć u mršavljenju, jer duže pruža osjećaj sitosti", kaže Rhiannon.

Riža
"Savjet je da se jede smeđa riža, jer je odličan je izvor dijetalnih vlakana", kaže Rhiannon, koja ističe da manjak ugljenih hidrata u našem organizmu može dovesti do slabijeg raspoloženja. A to pak može dovesti do prejedanja, posebno hranom bogatom šećerom.

Krompir

Iako pečeni krompir prekriven masnoćom možda nije najzdraviji izbor, pokušajte ispeći krompir i uz njega poslužiti vegetarijanski čili ili čak klasičnu kombinaciju graška i sira.

"Pečeni krompir pomaže probavi zbog visokog sadržaja vlakana i bogat je vitaminom B6, jednim od ključnih za naše tijelo. Naime, vitamini skupine B imaju važnu ulogu u održavanju zdravog sistema živaca i pomažu našem tijelu da oslobodi energiju iz hrane koju jedemo", kaže Rhiannon.
Osim toga, korjenasto povrće, poput krompira, tikvice sadrži mnogo skrobnih ugljenih hidrata, a svako bi, kaže nutricionistkinja, trebao jesti male količine skrobnog povrća. Skrobni ugljeni hidrati obično sadrže oko 8 g vlakana na 100 g, što je gotovo jedna trećina vaših dnevnih potreba za vlaknima. Odlučite se za skrobno povrće umjesto rafiniranih ugljenih hidrata (kao što je bijeli hljeb) ako namjeravate izgubiti na težini.

Jabuke

Ono što bi vas moglo iznenaditi je da jedna mala jabuka sadrži oko 21 g ugljenih hidrata, više od količine koja se nalazi u prosječnom parčetu hljeba. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana i vitamina C. Kako biste jabuku učinili još hranljivijom, kombinujte je sa kašičicom maslaca od oraha (ili kikirikija, meda). Iako je voće jedna od najzdravijih namirnica koje možemo jesti, Rhiannon preporučuje da se držite oko dvije do četiri porcije voća dnevno.

Hljeb

Nema potrebe pretjerivati hljeb iz svog života. Prema Rhiannon za to postoji nekoliko opravdanih razloga.

"Integralni hljeb prepun je hranljivih materija, uključujući vlakna, vitamina B, antioksidanse i minerale u tragovima. Osim toga, kao ugljeni hidrat, odnosno energija koja se sporo oslobađa, može spriječiti nagli pad šećera tokom dana kada najčešće posežemo za slatkim grickalicama. Hljeb takođe ima probiotički učinak koji pomaže u održavanju zdrave ravnoteže tijela”, kaže Rhiannon.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније