Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.L.B. [ slobodnaevropa.org ]

04. 02. 2024. 16:25 >> 16:28
1

"NAJVEĆI UBICA"

Od raka godišnje umre skoro 10 miliona ljudi

Sa skoro 10 miliona smrtnih slučajeva i skoro 20 miliona novih slučajeva u 2022. godini, rak ostaje jedan od najvećih ubica na svijetu, navodi se u izvještaju Svetske zdravstvene organizacije.

Pet ključnih činjenica o toj bolesti objavljeno je uoči Svjetskog dana borbe protiv raka.

Rak, bolest koja izaziva razmnožavanje i širenje abnormalnih ćelija, pogađa ljude i skoro sve druge životinjske vrste. Njeni tragovi su pronađeni u ljudskim skeletima iz praistorije.

Postoji više od 100 vrsta raka, od kojih svaka ima svoju dijagnozu i liječenje. Otprilike svaki deveti muškarac i svaka dvanaesta žena će umrijeti od raka.

Procjenjuje se da je 2022. od raka umrlo 9,74 miliona ljudi, a zabilježeno je 19,96 miliona novih slučajeva, navodi se u izvještaju SZO-ove Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) objavljenom 1. februara.

U prosjeku, kod svake pete osobe će se tokom života razviti neki oblik raka, pri čemu je broj globalnih slučajeva porastao za više od 25 odsto između 2009. i 2019. godine, navodi američki Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju.

IARC procjenjuje da će broj novih slučajeva raka 2040. godine biti 50 odsto veći od 19,96 miliona zabilježno 2022. godine. Za 2050. godinu se predviđa se da će taj broj biti 77 odsto veći nego 2022. godine.

Najčešći rak pluća, dojke, debelog crijeva

Tri najčešća karcinoma su rak pluća (12,4 odsto novih slučajeva u 2022), rak dojke (11,6 odsto) i rak debelog crijeva (9,6 odsto).

Što se tiče smrtnih slučajeva, rak pluća je daleko najsmrtonosniji, sa 18,7 odsto smrtnih slučajeva, ispred raka debelog crijeva (9,3 odsto), raka jetre (7,8 odsto) i raka dojke (6,9 odsto).

Evropa nesrazmerno pogođena

Otprilike polovina novih slučajeva u 2022. godini bila je u Aziji, gdje živi više od polovine svjetske populacije.

Iznenađuje, međutim, to što je u Evropi, uključujući Rusiju, zabilježena četvrtina svih novih slučajeva, iako u njoj živi manje od 10 odsto stanovnika Zemlje.

"Mnoge zemlje u Evropi imaju neke od najviših stopa incidencije uobičajenih karcinoma, poput prostate i ženske dojke", rekao je Brej za AFP.

S druge strane, manje od šest odsto slučajeva raka u 2022. godini zabilježeno je u Africi, gdje živi petina ljudi, ali koja ima najmlađu populaciju na svijetu.

Mladost Afrike može objasniti nisku prevalenciju mnogih vrsta raka, osim raka grlića materice, koji je posebno rasprostranjen u podsaharskoj Africi.

Starost je veliki faktor

Tri četvrtine svih novih slučajeva raka u 2022. godini zabilježeno je među starijim od 55 godina.

Osobe mlađe od 29 godina činile su manje od tri odsto slučajeva uprkos tome što čine skoro 50 odsto svjetske populacije.

Rizik od raka naglo raste kako ljudi stare jer se ćelije u tijelu vremenom oštećuju i počinju da se ponašaju drugačije, što u nekim slučajevima dovodi do raka.

Neka oštećenja nastaju slučajno, ali neka su izazvana spoljnim faktorima kao što su piće, pušenje i izlaganje UV zračenju.

Muškarci su više izloženi riziku

Rak više ubija muškarce nego žene, pri čemu je kod muškaraca zabilježeno 56 odsto smrtnih slučajeva od raka, u poređenju sa 44 odsto kod žena.

Činjenica da su muškarci veći pušači, zbog čega su više izloženi riziku od raka pluća, najsmrtonosnijeg od svih vrsta raka, uglavnom je kriva za disparitet.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније