Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

14. 02. 2024. 09:06 >> 09:06
Čitaj mi:

Međunarodni dan borbe protiv raka

Kancer godišnje dobije 20 do 30 djece, češće dječaci

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) doniralo je crteže dječijem odjeljenju Doma zdravlja u Rožajama i na taj način obilježilo Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori maligne bolesti godišnje dobije između 20 i 30 djece.

"Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti", saopšteno je iz Crnogorkog društva za borbu protiv raka.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti (ICCD- International Childhood Cancer Day) obilježava se od 2002. godine na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO) osnovanog 1994. godine u Valensiji.

Kako navode, cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

"Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti podrška njima i njihovim porodicama. Svako dijete oboljelo od malignih bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku zaštitu bez obzira na zemlju njegovog porijekla, rasu, finansijski ili socijalni status. Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece", navodi se u saopštenju.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, iznad 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

"Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno. Prema procjenama CCI i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko trista hiljada djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se oko trećina ili 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina", ističu u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније