Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

05. 03. 2024. 19:16 >> 19:16
1

NUSPOJAVE

Da li treba piti kafu dok uzimate antibiotik?

Neki se ljekovi ne smiju se miješati sa određenim stvarima, a među njima se nalazi i kofein. Zapravo, miješanje kafe i antibiotika može dovesti do nuspojava ili uticati na to koliko dobro vaš lijek djeluje.

Antibiotici su vrsta lijeka koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Ali, neki od ovih ljekova mogu uticati na to kako će kofein u kombinaciji s njima uticati na vaše tijelo.

Na primjer, određeni antibiotici zapravo mogu spriječiti vaše tijelo da razgradi kofein, što može pojačati učinak kofeina, piše LiveStrong, prenosi N1 Zagreb.

Miješanje kofeina i antibiotika može dovesti do simptoma poput anksioznosti, ubrzanog rada srca i problema sa spavanjem.

Najčešći antibiotici

Ako razmišljate o uzimanju kafe i antibiotika, evo nekih ljekova koji mogu stupiti u interakciju sa ovim stimulansom.

1. Fluorokinoloni

Fluorokinoloni su antibiotici koji se koriste za liječenje raznih bakterijskih infekcija, a najbolje ih je uzimati bez kofeina jer mogu pojačati nuspojave kofeina, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

To uključuje različite vrste fluorokinolona poput ciprofloksacina, ljevofloksacina i gemifloksacina.

2. Tetraciklini

Tetraciklini su klasa antibiotika koji se koriste za liječenje različitih infekcija, uključujući upalu pluća, urinarne infekcije i akne, prema NLM-u. Uobičajeni tetraciklinski antibiotici uključuju doksiciklin, minociklin i demeklociklin.

Iako su istraživanja rijetka, starija studija u ​Tropical Journal of Pharmaceutical Research​ otkrila je da kofein može smanjiti antibakterijsko djelovanje tetraciklina.

Međutim, potrebna su novija istraživanja kako bi se bolje utvrdilo djeluju li kofein i tetraciklin u interakciji.

Kao i uvijek, najsigurnije je pitati ljekare smijete li, na primjer, uzimati doksiciklin i kafu. Oni vam mogu reći je li bolje preskočiti kofein dok vam recept ne istekne ili je u redu popiti svoju dnevnu dozu kafe.

Antibiotici koji utiču na kofein

Ako pijete puno kafe, čaja, energetskih pića ili uzimate tablete s kofeinom, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome kako unos kofeina može uticati na delotvornost antibiotika.

To je zato što kofein potencijalno može uticati na djelovanje vaših ljekova.

Studija iz jula 2017. u ​Acta Biochimica Polonica​ otkrila je da kofein može uticati na snagu antibiotika. U nekim slučajevima kofein može povećati snagu antibiotika, što potencijalno može izazvati štetne nuspojave.

Autori studije preporučuju izbjegavanje velikih doza kofeina – poput količine koja se nalazi u energetskim pićima.

Ako su vam propisani antibiotici, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome treba li privremeno ograničiti dozu kofeina ili prestati uzimati kofein kako biste bili sigurni da ljekove uzimate na siguran način.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније