Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

02. 02. 2024. 09:17 >> 09:17
Čitaj mi:

Ministarstvo zdravlja i UNDP

Razvijaju sistem za praćenje ljekova, spriječiće falsifikate

Sistem za praćenje i evidenciju farmaceutskih proizvoda, na čijem razvoju rade Ministarstvo zdravlja i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), spriječiće ulazak falsifikovanih ljekova u legalne tokove snabdijevanja, omogućiti jednostavan uvid u podatke i navike pacijenata i pacijentkinja, te olakšati donošenje odluka usmjerenih na zdravstvenu zaštitu i utvrđivanje generalnog zdravstvenog stanja nacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ovo je jedna od poruka sa sastanka predstavnika Ministarstva i UNDP-a održanog povodom izrade i primjene sistema za praćenje i evidenciju farmaceutskih proizvoda (Track&Trace), a kome su prisustvovali predstavnici institucija zdravstvenog sistema, uprave, kao i veledrogerija.

Sastanak je dio projekta Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori.

Ministarstvo zdravlja i UNDP su tokom prethodnih mjeseci, kako navode, uz konsultantsku podršku, intenzivno radili na ispunjenju preduslova za razvoj Track&Trace sistema.

"Kako je količina falsifikovanih lijekova na svjetskom tržištu rasla iz godine u godinu, Evropski parlament i Evropska komisija su još 2011. godine usvojili Direktivu o falsifikovanim lijekovima, koja je stupila na snagu u februaru 2019. godine. Ova Direktiva obavezuje sve učesnike lanca snabdijevanja ljekovima da uvedu sigurnosna obilježja, koja u praksi znače da će svaki pojedini serijski broj kutijice ljekova koji se izdaju na recept, pa tako i u budućnosti i u Crnoj Gori, biti unesen i dostupan u Evropskom sistemu za provjeru autentičnosti lijekova, kao i u nacionalnoj bazi podataka. Ovo će omogućiti provjeru porijekla i autentičnosti lijeka u svakom trenutku", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU koju slijeduje obaveza da se pridruži Evropskom sistemu za verifikaciju ljekova, Ministarstvo zdravlja i UNDP u Crnoj Gori pokrenuli su aktivnosti na razvoju i implementaciji Track&Trace nacionalnog sistema.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, istakao je partnerstvo UNDP-a i Ministarstva zdravlja u oblasti digitalizacije sistema zdravstvene zaštite, te ocijenio da dugogodišnja implementacija projekta daje značajne rezultate, čini sistem efikasnijim, a sve u cilju boljeg zdravlja i zaštite građanki i građana Crne Gore.

Prema riječima generalnog direktora Direktorata za projekte, inovacije i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja Luke Đukanovića, budući sistem pružiće važan mehanizam kontrole, ali i što je važnije, pružiće bolji uvid u zdravlje građana, njihove navike i tako pomoći donosiocima odluka da donose bolje i kvalitetnije politike u oblasti zdravstva.

"Panirani sistem za praćenje i evidenciju farmaceutskih proizvoda obezbijediće razmjenu podataka između registara relevantnih aktera u sistemu, što će osigurati bezbjednost ljekova. Dodatno, stalnom razmjenom podataka biće omogućeno proaktivno upravljanje stanjem ljekova, u smislu automatskih obavještavanja o njihovom deficitu, ali i boljeg planiranja budžeta za nabavku ljekova i medicinskih sredstava. ugoročno, ovaj sistem će pružiti bolju analitiku potrošnje po više važnih parametara, što će dodatno osnažiti Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje za kreiranje politika zasnovanih na preciznim i ažurnim podacima", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније