Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

13. 03. 2024. 22:55 >> 22:55
Čitaj mi:

RADOVI OBUSTAVLJENI 2015.

Australijski magnat najavio nastavak gradnje replike "Titanika"

Šest godina nakon što je australijski rudarski magnat Кlajv Palmer izjavio da će izgraditi repliku Titanika, i tri godine nakon što je morao da obustavi radove na projektu zbog novčanih problema, Palmer je najavio da će radovi na projektu ponovo početi.

Izgradnja Titanika II – koji će imati isti enterijer i raspored kabine kao originalno plovilo, zajedno sa balskom dvoranom i turskim kupatilima, uz izvještaje da će putnici dobiti vintidž kostime koje će nositi – bio je dugogodišnji san Palmera, australijskog biznismena i konzervativnog političara, piše Gardijan.

Prošlog mjeseca je najavio da će izgradnja ponovo početi, te da će brod, kada bude spreman, pratiti prvobitno planiranu rutu prvog Titanika.

"Brod će pratiti prvobitno putovanje, prevozeći putnike od Sautemptona do Njujorka, ali će takođe oploviti svijet, inspirišući i očaravajući ljude, istovremeno privlačeći pažnju, intrige i misteriju bez premca u svakoj luci koju posjeti. Milioni su sanjali da plove na njemu, da ga vide u luci i da dožive njegovo jedinstveno veličanstvo. Titanik II će biti brod na kome se ti snovi ostvaruju", kazao je Palmer.

Međutim, kako piše Gardijan, i dalje postoji sumnja da će on biti izgrađen.

Projekat je prvi put najavljen 2012. godine, ali je godinama odlagan, a radovi su obustavljeni 2015. zbog spora oko plaćanja između jedne od Palmerovih kompanija i kineske kompanije Citic.

Vrhovni sud Zapadne Australije je 2017. presudio da Citic mora da plati stotine miliona dolara zaostalih autorskih naknada Palmerovoj kompaniji. Presuda je otvorila put Palmeru da nastavi sa ovim projektom.

Iako je naširoko objavljeno da će brod krenuti na svoje prvo putovanje 2022. godine, portparol Blue Star Line-a, kompanije koja stoji iza projekta Titanik II, potvrdio je za Gardijan da još nisu utvrđeni datumi, niti radovi na izgradnji, kao ni da radnici još nisu unajmljeni.

"Počeli su pregovori oko angažovanja sa graditeljima brodova. Кada dubinska analiza bude završena, objavićemo konačne vremenske rokove izgradnje i putovanja", rekao je portparol.

Najava je izazvala veliko interesovanje na društvenim mrežama, postavljajući pitanja o zalihama čamaca za spasavanje (kompanija kaže da će ih biti više nego dovoljno za više od 2.000 putnika i posade).

Skepticizam oko toga da li će se Titanik II ikada otisnuti na more postoji od kada je projekat prvi put najavljen, posebno među onima koji su upoznati sa drugim Palmerovim poslovnim poduhvatima, koji uključuju veoma ismijevani park dinosaurusa u Кulumu u Кvinslendu, nazvan Palmersaurus, koji 33 odsto ljudi na Trip Advisoru ocjenjenjuje kao "užasan".

Palmer je izabran za člana parlamenta 2013. godine, služio je jedan mandat kao poslanik prije nego što je raspustio svoju stranku, Palmer United Party, 2017. godine.

Stranka je preimenovana u stranku Ujedinjene Australije, a Palmer je najavio da će se ponovo kandidovati za parlament, plaćajući bilborde širom zemlje koji ga prikazuju pod sloganom "Učinimo Australiju velikom".

Inače, druga replika Titanika istovremno se gradi u tematskom parku u kineskoj provinciji Sečuan, gdje će i ostati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније