Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

01. 12. 2023. 09:16 >> 09:18

U 2023. GODINI

Najskuplji gradovi na svijetu Singapur i Cirih

Na listi najskupljih gradova na svijetu ove 2023. godine, Singapuru koji je na prvom mjestu se pridružio Cirih.

U godišnjem istraživanju troškova života "Ekonomist intelidžens junita" (EIU) upoređene su cijene više od 200 roba i usluga u 173 velika grada. Ove godine cijene u svijetu su porasle u prosjeku za 7,4 odsto, uprkos ublažavanju poremećaja u lancu snabdijevanja i rastućih kamatnih stopa.

Grad-država Singapur i švajcarski Cirih proglašeni su za najskuplje gradove na svijetu.

Na trećem i četvrtom mjestu su Njujork i Ženeva, na petom Hong Kong, zatim Los Anđeles. Na sedmom se našao Pariz, a onda na osmom i devetom Tel Aviv i Kopenhagen i deseti je San Francisko.

Uspon Ciriha, koji je skočio sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švajcarskog franka uz visoke cijene namirnica, kućnih potrepština i troškova rekreacije. Zabilježeno je i poskupljenje transportnih usluga i odjeće u Singapuru.

Mada je Njujork prošle godine dijelio prvo mjesto sa Singapurom, popularna američka destinacija, gdje su cijene porasle za 1,9 odsto prema studiji, pala je na treće mjesto, izjednačivši se sa Ženevom.

Hong Kong, druga azijska destinacija u prvih 10, bio je peti, dok je Los Anđeles bio na šestom mjestu, a Pariz je proglašen za sedmi najskuplji grad na svijetu.

Izraelski Tel Aviv dijeli osmo mjesto sa danskim Kopenhagenom. Međutim, vrijedi napomenuti da je istraživanje sprovedeno prije oktobarskog izbijanja sukoba u Izraelu.

Konačno, San Francisko, jedan od tri američka grada u prvih 10, došao je na 10. mjesto.

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili su neke od najznačajnijih padova, pali su za 105 mjesta na 142. i za 74 na 147. mjesto na ovogodišnjoj rang listi. Vrijednost rublje je značajno opala od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

U istraživanju se navodi da su spori oporavak nakon pandemije i "prigušena potražnja potrošača" među faktorima koji su doveli do toga da kineski gradovi, poput Pekinga, koji je prošle godine bio na 34. mjestu, padne za nekoliko mjesta na listi.

Damask - Sirija, ostaje najjeftiniji grad na svijetu. Teheran, Iran i Tripoli, Libija, takođe su pri dnu, rangirani na 172. odnosno 171. mjestu.

Troškovi komunalnih usluga, pomoći u domaćinstvu i duvana bili su najveći u američkim gradovima, dok su zapadnoevropski gradovi bili jedni od najskupljih kada su u pitanju rekreacija, prevoz i potrepštine za domaćinstvo.

Prema istraživanju, namirnice i alkohol bili su najskuplji u azijskim gradovima.

Svetski troškovi života za 2023. ispitani su u 173 velika grada, a upoređeno je više od 400 pojedinačnih cijena za 200 proizvoda i usluga. Karakas u Venecueli je izuzet, jer su cijene u ovom gradu od 2022. porasle za 450 odsto.

Prema godišnjem svjetskom indeksu troškova života koji objavljuje Ekonomist intelidžens junit (Economist Intelligence Unit) najbrže su rasle cijene namirnica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније