Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

06. 03. 2013. 20:51 >> 20:43

DOBROĆUDNI DŽINOVI

Indrikoterijum – najveći kopneni sisar

Najveći sisar koji je ikada živio na Zemlji je indrikoterijum, biljojed visok oko pet metara i težak 12 tona. Interesantno je da je od zuba imao samo sekutiće koji su zbog veličine više ličili na kljove.

U muzeju u Atlanti trenutno je izložen model najvećeg kopnenog sisara koji je hodao Zemljom, paraceraterijuma, poznatog i pod nazivom indrikoterijum.

Indrikoterijum je bio biljojed i živio je na teritoriji Evroazije i centralne Azije u epohi oligocena, koja je trajala od prije 33.9 do 23 miliona godina.

 

Dostizao je visinu od pet metara i težio koliko i tri ili četiri afrička slona, oko 12 tona.

Najčešće se hranio lišćem sa drveća u prilog čemu govori i dužina njegovog vrata i konstrukcija lobanje.

Lobanja mu je bila velika i duguljasta, bez roga, a interesantno je da je od zuba imao samo sekutiće, mada su oni bili tako veliki da su izgledali kao kljove.

Gornji sekutići su bili pravi, dok su donji malo bili iskrivljeni ka spolja, kako bi bolje „ciljao" lišće.

Ovi dobroćudni džinovi prisutni su i u popularnoj kulturi, jer su bili inspiracija za ratne mašine AT-AT u filmu Ratovi zveijzda: Imperija uzvraća udarac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније