Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

01. 10. 2017. 23:36 >> 23:05

ZAŠTO?

Mačke prespavaju dvije trećine života

Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igraju se, love, jedu i spavaju.

U lovu u kućnim uslovima najčešće strada kučni namještaj, ali dobra vijest je da ipak posljednja aktivnost zauzima najviše mačijeg vremena, odnosno života.

Domaće mačke se retko kada puno naprežu, a u životinjskom cartstvu prve su na listi spavalica.

Pošto vode porijeklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plijen.

Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hrana. Koliko će vremena spavati zavisi od toga koliko je večera bila obimna.

Zato i divlje mačke, tačnije vrlo mlade i vrlo stare spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom.

Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinaca, koje je izuzetno teško probuditi, mačiji san se razlikuje. One su uvijek na oprezu, pa čak i onda kada dremaju.

Ukoliko se neko usudi i da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak, a u kući mačka će vas samo preplašiti, a još češće nasmijati svojim iznenadnim reakcijama.

Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa i ako ne moraju da love svoju večeru, uvijek jednim uhom osluškuju da li će se možda naći neki plijen da povijaju.

Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vrijeme, jer u suprotnom neće biti izgreban samo kučni namještaj i mačka će vam jasno staviti do znanja da je vrijeme za jelo.

Nakon jela dolazi vrijeme za spavanje, pa budite tihi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније